Revolta fermierului Stefan Musca: S-a pus 10 bani la cereale si noi platim 2.000 lei pe azotat. Legumele nu le ia nimeni, iar laptele are pretul de acum 15 ani

Revolta fermierului Stefan Musca: S-a pus 10 bani la cereale si noi platim 2.000 lei pe azotat. Legumele nu le ia nimeni, iar laptele are pretul de acum 15 ani

 

Stefan Musca, un cunoscut fermier din sudul tarii, isi striga revolta vizavi de soarta agricultorului roman de care nu se prea mai intereseaza nimeni in ultima vreme. Intr-o perioda in care preturile la alimente cresc vertiginos pe plan global, iar foametea incepe sa se faca simtita in tot mai multe parti ale lumii, la noi fermierii au ajuns in situatia sa-si arunce produsele pe campuri, pentru ca nimeni nu le vrea, nici macar la preturi de nimic sau chiar gratis….

Intre timp, costurile de productie au luat-o razna de-a dreptul, cum se intampla la  ingrasaminte, de exemplu, iar nimeni nu face nimic. Și aceasta in timp ce taranul roman isi vinde laptele cu 80 de bani/litru, adica pretul de acum 15 ani, sau cartofii cu 30 de bani/kg, in timp ce la piata pretul sare de 2 lei/kg.

Daca nu accesam fonduri europene, 80% din fermele din Romania, va spun eu, sunt deja in moarte clinica si nu mai pot sa-si revina, pentru ca nu avem spatii de depozitare si vindem la preturi de nimic. Tona de azotat, la aceasta ora, este 2.000 lei, fata de 750-800 lei, inainte. Este strigator la cer. Adica daca s-a pus un 10 bani la cereale… noi trebuie sa mai venim si cu pensia de la bunici, cu banii de la parinti sa putem sa acoperim costurile. In utimul an si jumatate, politicul ne-a dat o mare lovitura, ne-a distrus, vedeti la la televizor cum se arunca legumele, nu le ia nimeni nici pe 20 de bani, uitati-va bine, pretul la lapte este cel de acum 15 ani, adica 80 bani/litru”, a declarat Stefan Musca la Congresul Fondurilor Europene pentru Fermieri.

Fermierul a tras un serios semnal de alarma asupra situatiei dificile in care se afla agricultorii romani, in acest an.

“80% dintre fermieri sunt in moarte clinica. Singurul lucru care ne mai poate salva reprezinta fondurile europene, trebuie discutat acum si facut orice ca aceste masuri sa fie simplificate”, a afirmat Musca.

Citeste si De la “Tanarul fermier”, la ”Noul fermier”. Fondurile nerambursabile vor creste pana la 100.000 de euro

Divizia de consultanţă pentru fonduri europene a Asociaţiei Forţa Fermierilor (AFF) a organizat miercuri Congresul Fondurilor Europene pentru Fermieri. 

8 thoughts on “Revolta fermierului Stefan Musca: S-a pus 10 bani la cereale si noi platim 2.000 lei pe azotat. Legumele nu le ia nimeni, iar laptele are pretul de acum 15 ani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *