Productii agricole 2021. Recorduri la grau si orz. Media la rapita a trecut de 3 to/ha

Productii agricole 2021. Recorduri la grau si orz. Media la rapita a trecut de 3 to/ha

 

Graul, orzul si rapita sunt culturile vedeta ale acestui an agricol datorita productiile totale obtinute, dar si a randamentului, a anuntat ministrul Agriculturii Adrian Oros. La rapita, de exemplu, este pentru prima data cand productia medie depaseste pragul de 3.000 de kg/ha. Pana la acest moment, putem vorbi de o productie de cereale de peste 15 milioane de tone, graul si orzul inregistrand cifre-record: 11,4 milioane de tone la grau, respectiv 1,9 milioane de tone la orz.

“In primul rand graul, care a ajuns la o productie totala de 11,4 milioane de tone, ceea ce este foarte mult. Este cea mai mare productie din 2007 si pana in prezent. (….) Ceea ce ne bucura este ca si productia medie la hectar este in acest an cea mai mare – 5.340 kg/ha, depasind alti ani importanti cand au fost, de asemenea, productii de 4.700 – 4.800 kg/ha”, a declarat Adrian Oros.

Judetele in care s-a depasit media nationala de 5.340 kg/ha se afla in vestul tarii – Satu Mare, Bihor, Arad si Timis, dar si in sud: Olt, Caras Severin, Ialomita si Calarasi.  

 Potential de export

Ministrul Adrian Oros spune ca potentialul de export in 2021 ramane ridicat in conditiile in care consumul intern total se ridica la cel mult 4,5 milioane de tone.

“Noi consumam cam 2,2 milioane de tone de grau panificabil, circa 500.000 de tone de grau furajer, 550.000 de tone de grau pentru seminte, 400.000 de tone de grau pentru industria alcoolului, deci aproximativ 4 – 4,5 milioane de tone este consumul nostru total intern, restul este pentru export. Eu ma bucur ca productiile sunt bune, dar si ca preturile sunt bune, iar fermierii nostri, mai ales cei din partea de sud a tarii care au avut anul trecut pierderi insemnate din cauza secetei, o sa isi recupereze anul acesta o parte din acele pierderi”, a afirmat Adrian Oros.

Citeste si Fondurile europene pentru antreprenorii romani pot ajuta la finantarea intreprinderilor mici din agricultura

Pretul graului a continuat sa creasca pe piata europeana si mondiala, cotatiile bursiere din aceasta perioada indicand valori cu circa 40% mai mari comparativ cu perioada similara a anului trecut. Incet-incet se apropie de 300 euro/tona, daca ne luam dupa estimarile analistilor.

Record si la orz

Romania inregistreaza si la orz un nivel record in 2021, cea mai ridicata productie incepand cu anul 2007, atat la productia totala – 1,88 milioane de tone – dar si la cea medie – 5.599 kg/ha. In 13 judete a fost depasita media nationala, respectiv in Bihor, Arad, Galati, Ialomita, Caras Severin, Constanta, Braila, Olt, Mures, Calarasi, Timis, Dolj si Giurgiu.

Citeste si EXCLUSIV: Studiul „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza extensiva a pietei terenurilor

Anul trecut, productia de orz obtinuta a fost de 829.350 tone cu o medie de 2.882 tone/ha. “Si la celelalte cereale: secara, triticale, orzoaica, ovaz, mei, hrisca, toate au avut productii bune, astfel ca productia totala de cereale pana la aceasta data depaseste 15 milioane tone”, a transmis Oros.

Nu in ultimul rand, la rapita s-a inregistrat in 2021 cea mai mare productie medie la hectar din 2007 si pana in prezent, respectiv 3.022 kg/ha, datorita soiurilor folosite, aplicarii tehnologiei adecvate cat si a conditiilor agrometeorologice favorabile.

 In acelasi timp, este estimata o recolta de 13,7 mil. tone de porumb si de 3,2 mil. tone la floarea soarelui.

2 thoughts on “Productii agricole 2021. Recorduri la grau si orz. Media la rapita a trecut de 3 to/ha

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *