Asociatiile fermierilor: Modificarea Legii Vanzarii terenurilor nu trebuie facuta contra fermierilor și Romaniei

Asociatiile fermierilor: Modificarea Legii Vanzarii terenurilor nu trebuie facuta contra fermierilor și Romaniei

 

Organizatiile de fermieri – Federatia Nationala a Producatorilor din Agricultura, Industria Alimentara și Servicii Conexe din Romania – ,,PRO AGRO”, Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania – ,,LAPAR” și Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – ,,UNCSV” le cer guvernantilor sa fie chemate la consultari atunci cand se iau decizii care privesc modificarile la Legea vanzarii terenurilor. Solicitarea vine dupa experienta nefericita cu Senatul – Comisia Juridica, care i-a ignorat total.

Fermierii apreciaza ca proiectul de modificare și completare al Legii vanzarii terenurilor intervine asupra unei legi organice, care a facut obiectul unor consultari și dezbateri intense și care a fost deja trecuta prin filtru Curtii Constitutionale a Romaniei cu privire la anumite aspecte reclamate de catre actualii initiatori, legea fiind promulgata de Președintele Romaniei și intrat in vigoare la 13 octombrie 2020.

Citeste si Productii agricole 2021. Recorduri la grau si orz. Media la rapita a trecut de 3 to/ha

“Consideram total neadecvata și lipsita de fair play atitudinea Comisiei Juridice de Senat care a refuzat dezbaterea și a fortat trecerea tacita a proiectului in varianta initiata, deși au fost transmise nenumarate solicitari din partea organizatiilor de fermieri, care au mentionat ca doresc dezbateri”, se arata intr-un comunicat al celor trei organizatii.

Citeste si EXCLUSIV: Studiul „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza extensiva a pietei terenurilor

Fermierii arata ca Obiectivul principal al Legii nr. 17/2014 privind unele masuri de reglementare a vanzarii terenurilor agricole situate in extravilan, actualizata la zi, este sa reduca și sa combata specula cu terenuri și fenomenul de acaparare a terenurilor din Romania, fiind exemplul negativ cel mai elocvent din U.E, iar acest lucru trebuie adaugat la scopul legii. Se impune reglementarea corespunzatoare a pietei funciare in vederea mentinerii stabilitatii economice pe plan local, regional și national in vederea atingerii obiectivelor de interes national pe termen mediu și lung, sustin agricultorii.

Romania, tara fara statistici

Agricultorii recomanda elaborarea unor noi instrumente de colectare a datelor privind structura regimului funciar in Romania, implementata cu sprijinul autoritatilor statului care tin de securitatea nationala, cu date referitoare la utilizarea terenurilor, caracteristicile sociale ale proprietarului terenului sau arendașului, relatia proprietarului cu terenurile aflate in posesia sa etc.

“Suntem singura tara din UE care nu are o situatie statistica din care sa reiasa concret ce suprafata de teren este detinuta in proprietate și ce suprafata este exploatata de straini pe persoana fizica sau prin intermediul unor societati comerciale, pe actiuni, fonduri de investitii etc”, arata cele trei organizatii.

Acestea fac un apel la parlamentari sa conștientizeze, sustina și asigure “ca forma proiectului legislativ aprobat mentine conditiile privind domiciliul national, obligatia achitarii unui impozit de 80% pentru diferenta de pret al terenurilor extravilane vandute mai devreme de 8 ani și sa fie introduse articole noi care sa statueze interzicerea darii in plata daca nu se parcurge și respecta procedura din prezenta lege, introducerea unui plafon pentru persoanele fizice și juridice care vor sa achizitionez teren, ramanand ca in arenda sa se poata exploata suprafete nelimitat, de oricine. Așteptam cu speranta ca parlamentarii sa se aplece asupra problemelor sectorului agroalimentar din tara noastra, sa intreprinda toate demersurile legale pentru a dezbate acest proiect legislativ de mare importanta pentru Romania și sa fim invitati la aceste discutii”.

Citeste si Fermierii se asteapta la o productie de porumb mai mica cu circa 30%, in acest an. Starea de fapt a agriculturii romanesti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *