In urmatorii ani, legumicultorii romani vor avea la indemana o solutie ecologica pentru a-si creste productia, dar si calitatea legumelor din solarii. Este vorba despre geluri proteice, o alternativa la tratamentele chimice.
Patru parteneri: Marcoser (coordonator de proiect), Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Textile si Pielarie – Sucursala Institutul de Cercetare Pielarie-Incaltaminte (INCDTP-ICPI), Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti (USAMV) si o companie din Turcia – Kazlıçesme Deri Ürünleri Ar-Ge San. Tic. Ltd. Sti. (Kazlıçesme) si-au unit fortele pentru a obtine finantarea unui proiect Eureka, denumit Gel-Treat. Acesta prevede realizarea unor geluri proteice, obtinute din subproduse din industria de pielarie, cresterea ovinelor sau procesarea pestilor, pentru ca apoi sa fie folosite ca fertilizanti in legumicultura.
Proiectul a primit unda verde pentru o finantare care se ridica la suma de 1.787.000,00 lei, din care 1.500.000,00 lei sunt asigurati de la bugetul de stat, iar 287.000,00 lei provin din alte surse de finantare.
Gelurile proteice, pregatite sa intre in testare
Fertilizarea sub forma de geluri reprezinta ultima generatie de produse de fertilizare, marcand de altfel, o inovatie pentru legumicultura din Romania. Acestea vor aduce cu sine, o serie de beneficii plantelor carora se aplica, printre care: cresterea productiei si a calitatii legumelor, stabilitate, reducerea pierderilor din cauza umiditatii, ploilor sau irigatiilor, doze mai mici de aplicare datorita concentratiei mai mari etc.
„Principiul de functionare al noului produs este simplu: reduci cantitatea de ingrasaminte si mentii un nivel ridicat de productie. Momentan, am dezvoltat un concept si avem la dispozitie trei ani, pentru a-l pune in practica. Abia apoi, vom putea incepe vanzarea propriu-zisa a produsului. Acesta va fi testat mai intai pe tomate, iar apoi pe toate celelalte legume”, spune directorul general de la Marcoser, Marius Petrache.
Primele teste vor fi facute in solariile de tomate de la USAMV Bucuresti, urmand ca apoi, gelurile sa fie testate la scara mare, in solariile Marcoser, din Matca, judetul Galati.
„Noi ne-am implicat doar in proiecte pe care le-am simtit viabile, iar Gel-Treat este unul dintre acestea. Credem ca produsul final va avea impactul scontat in piata, in primul rand prin faptul ca este natural, nu este chimic si apoi, prin toate beneficiile pe care le ofera plantelor. Acesta a fost deja obtinut de catre ICPI, iar in acest moment, asteptam sa ne fie livrat. Apoi, urmeaza sa il conditionam, pentru a-l aduce intr-o forma comerciala, dupa care incepem testarea la tomate si urmarim evolutia in timp. De asemenea, vom alege o varianta de conditionare, pe care o consideram cea mai buna si o trimitem la Marcoser, pentru testare la nivel mare, in vederea demonstrarii productibilitatii procedeului si comercializarii cu succes a produsului finit”, a explicat Prof. Dr. Stefana Jurcoane, de la USAMV Bucuresti.
Dupa finalizarea testelor, se vor masura rezultatele, iar daca acestea vor fi in parametrii prevazuti, se va demara productia. Produsul inovator va fi disponibil pe piata din Romania, fiind inclus in portofoliul Marcoser.
„Noi consideram ca aceste produse, care sunt realizate din subproduse din alte industrii, reprezinta solutia viitorului. Acestea raspund la conceptul de economie circulara si la tot ce inseamna ecologie, fiind un produs organic cu proprietati de a elibera si azotul organic, pe timp mai indelungat si mai biocompatibil, fiind de origine organica. Acesta va oferi eficienta nu doar in nutritie, ci si in biostimulare, ajutand planta sa se dezvolte mai bine, precum si rezistenta la schimbari climatice”, mentioneaza Dr. Ing. Carmen Gaidau, din cadrul ICPI.
Despre Marcoser
Este o afacere de familie care a pornit in anul 2005. Aceasta a avut ca prim obiectiv, consultanta de specialitate in legumicultura, iar in timp, si-a diversificat activitatea, oferind o solutie completa legumicultorilor: furnizare de produse, tehnnici si servicii de cea mai buna calitate si la preturi corecte.
Astazi, compania numara peste 100 de furnizori, peste 10.000 mp spatiu de depozitare, peste 200 de distribuitori in toata tara, peste 50 de angajati si o ferma proprie de legume in comuna Matca, judetul Galati.