Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultura, Floricultura, Plante Aromatice si Medicinale Buzau, un proiect coordonat de cercetatorul Costel Vinatoru, incepe sa prinda contur. Un prim pas in acest sens a fost facut recent, odata cu organizarea concursurilor pentru ocuparea celor 12 posturi disponibile la acest moment.
Dupa cum se stie, proiectul are asigurat de la Ministerul Agriculturii pentru acest an un buget de trei milioane de lei. Din pacate, insa, nu se poate conta si pe fondurile din Planul National de Rezilienta si Redresare (PNRR), in care multi isi pusesera atatea sperante.
Mai multe despre viitorul proiectului am aflat de la Marius Micu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
„Anul acesta, s-au facut primele angajari, avem 12 angajati. S-au finalizat concursurile, trebuie finalizata procedura acum. Am alocat fonduri pentru asigurarea salariilor, dar si o suma pentru ceea ce inseamna investitii in Banca de Gene. Bineinteles ca proiectul in sine pentru a putea fi total functional va necesita o suma mult mai mare, iar in aceasta perioada cu domnul Vinatoru si oamenii care activeaza acolo identificam caile de finantare a Bancii de Gene. Eu cred ca s-a facut un progres considerabil, anul acesta, pe care il vom continua si vom ajunge la capacitatea estimata prin proiect”, a declarat pentru FoodBiz Marius Micu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.
Obiectivele proiectului
Guvernul a aprobat infiintarea Bancii de Gene de la Buzau in 2019, pe vremea fostului ministru al Agriculturii, Petre Daea. Privit cu reticenta de echipa actuala de la minister, intr-o prima faza, cel putin, proiectul pare sa fi intrat acum pe fagasul firesc.
Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultura, Floricultura, Plante Aromatice si Medicinale Buzau are ca obiect principal activitatea de explorare, inventariere, colectare, cercetare – dezvoltare si conservare a resurselor fitogenetice. Banca va conserva patrimoniul genetic vegetal aflat in prezent la Statiunea de Cercetare Legumicola din Buzau si de pe cuprinsul tarii, care cuprinde peste 10.000 de soiuri de legume, plante medicinale si aromatice pe cale de disparitie.
Banca va avea rolul de a conserva patrimoniul genetic autohton din domeniile de interes pe termen mediu si lung si de a proteja intelectual si juridic prin amprentare genetica, metoda neutilizata in prezent la nivel national.
De asemenea, Banca va imbogati colectia de resurse genetice la plantele medicinale si aromatice din Romania prin infiintarea unei colectii nationale, unde se vor regasi plante din flora spontana autohtona si internationala, plante rare sau aflate pe cale de disparitie.
Citeste si EXCLUSIV: STUDIU DE PIATA “LEGUME DE SERA SI SOLARII” – 2021
Beneficiarii acestei banci de resurse genetice vegetale vor fi toate unitatile de cercetare dezvoltare din domeniul legumiculturii, floriculturii, plantelor aromatice si medicinale din tara si strainatate.
Citeste si Chesnoiu: Ce sa fac eu la Buzau, la Banca de Gene, cand ei nu administreaza fonduri europene?