Modelul olandez – FrieslandCampina, cooperativa cu 17.000 membri la 150 de ani de la infiintare

Modelul olandez – FrieslandCampina, cooperativa cu 17.000 membri la 150 de ani de la infiintare

 

FrieslandCampina, una dintre cele mai mari cooperative de lactate din lume, a implinit 150 de ani de la infiintare. Istoria FrieslandCampina dateaza din 1871, anul in care un grup de fermieri a infiintat „Asociatia pentru Dezvoltarea Agriculturii din Olanda Noorderkwartier”.

Aceasta asociatie este cel mai vechi predecesor legal cunoscut al Zuivelcoöperatie FrieslandCampina U.A. Anul urmator, 20 de fermieri din satul olandez Wieringerwaard, din Olanda de Nord, au decis sa colaboreze. Impreuna, au cumparat o cladire, doua cazi pentru branza si un cantar. La scurt timp, au numit un responsabil pentru producerea branzei si astfel a fost stabilita prima cooperare oficiala a fermierilor. In Friesland, ceva similar s-a intamplat in satul Warga; un grup de fermieri au format o cooperativa. Dupa multe fuziuni, aceste cooperative au dus in cele din urma la crearea FrieslandCampina.

„FrieslandCampina se bazeaza pe 150 de ani de cunostinte si experienta in materie de cooperare”, declara Hein Schumacher, CEO Royal FrieslandCampina N.V. „Fundatiile sale constau in intreprinderi de familie care au fost membre ale actualei cooperative si predecesorii sai legali de mai multe generatii. Avem fermieri intreprinzatori, care, lucrand impreuna zilnic, furnizeaza milioanelor de consumatori din intreaga lume bunatatea laptelui, de la iarba la sticla. In fiecare zi. Sunt foarte mandru de acest lucru,” a afirmat Hein Schumacher.

Citeste si Fermieri olandezi de Fagaras: Este mai rentabil sa cresti vaci in Romania, dar provocarile sunt la tot pasul

“Valorile care stau la baza istoriei de 150 de ani a FrieslandCampina sunt usor de regasit si in ceea ce construieste compania aici, in Romania. Cooperarea si munca in echipa sunt esentiale pentru pastrarea unui brand cu traditie ca Napolact, vedem asta zilnic in parteneriatul cu fermierii din Ardeal si in comunicarea cu angajatii nostri din toata tara. Suntem mandri de traditia internationala si locala a companiei,” a pecizat Ferenc Szecskó, Director General FrieslandCampina Romania.

Royal FrieslandCampina N.V.

Royal FrieslandCampina ofera zilnic milioanelor de consumatori raspanditi in intreaga lume produse lactate care contin nutrienti valorosi din lapte. Cu o cifra de afaceri anuala de 11,1 miliarde de euro, FrieslandCampina se numara printre cele mai mari companii de lactate din lume.

FrieslandCampina produce si vinde produse de larg consum, precum bauturi pe baza de lactate, hrana pentru sugari, branzeturi si deserturi, intr-un numar mare de tari europene, asiatice si africane prin propriile sale filiale.

In afara de aceasta, produsele lactate sunt exportate la nivel global din Olanda in peste 100 de tari. Produsele sunt, de asemenea, furnizate clientilor profesionisti, inclusiv produse din smantana si unt, brutariilor si companiilor de catering.

Citeste si Dan Hurduc, presedinte CFRO: Exista o usoara tendinta de antagonizare a relatiilor fermieri mari vs fermieri mici

FrieslandCampina vinde ingrediente si produse semifabricate pentru producatorii de nutritie pentru sugari, industria alimentara si sectorul farmaceutic din intreaga lume. FrieslandCampina are locatii in 38 de tari cu peste 23.000 de angajati.

Compania isi are sediul central in Amersfoort, Olanda. Activitatile FrieslandCampina au fost impartite in patru grupuri de afaceri orientate spre piata: alimentele si bauturile, nutritia specializata, comertul si ingredientele.

Compania este detinuta in totalitate de Zuivelcoöperatie FrieslandCampina U.A., care are aproape 17.000 de fermieri de lactate membri in Olanda, Germania si Belgia si este una dintre cele mai mari cooperative de lactate din lume.

Zuivelcoöperatie FrieslandCampina U.A.

Cooperativa de lactate FrieslandCampina U.A. este o asociere a fermierilor de lapte din Olanda, Germania si Belgia. Obiectivul cooperativei este de a valorifica laptele membrilor sai si, astfel, de a crea valoare intr-un mod sustenabil pentru toti fermierii de lactate membri.

Acest lucru este exprimat in pretul laptelui si in returnarea capitalului pe care membrii il ofera Zuivelcoöperatie FrieslandCampina U.A.

Cooperativa de lactate FrieslandCampina U.A. este o cooperativa cu o mare diversitate de ferme lactate. Cooperativa promoveaza interesele membrilor sai si isi exercita dreptul de vot cu privire la actiunile din Royal FrieslandCampina N.V.

Aproape 17.000 de membri (peste 11.000 de ferme lactate membre) uniti in Zuivelcoöperatie FrieslandCampina U.A. sunt prin cooperativa proprietarii Royal FrieslandCampina N.V., precum si furnizorii de lapte catre Royal FrieslandCampina N.V.

Despre FrieslandCampina Romania

FrieslandCampina Romania face parte din compania olandeza Royal FrieslandCampina, organizatie aflata in topul celor mai mari producatori mondiali de lactate.

FrieslandCampina este prezenta pe piata din Romania cu brandurile Napolact, Campina, Milli, Oké si Dots si ofera o gama larga de produse: lapte de consum, iaurt, branza, unt si gustari pe baza de lapte. 

Citeste si De la “Tanarul fermier”, la ”Noul fermier”. Fondurile nerambursabile vor creste pana la 100.000 de euro

Anul acesta, FrieslandCampina sarbatoreste cea de-a 150-a aniversare a cooperarii.  Pentru a sarbatori acest lucru, steagul aniversar a fost ridicat pe 8 septembrie in toate locatiile de productie FrieslandCampina din intreaga lume, inclusiv la sediul din Bucuresti si la fabricile din Cluj si Tg Mures.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *