100 mil. euro pentru sere si solarii, cat importurile de tomate. Romania are 207 ha de sera

100 mil. euro pentru sere si solarii, cat importurile de tomate. Romania are 207 ha de sera

 

Cea mai importanta masura din programul de tranzitie – sM 4.1 “Investitii in exploatatii agricole” are alocata o suma de 760 de milioane de euro, din care 100 mil. euro vor merge catre sere si solarii si 50 mil. euro pentru depozitare si procesare, sesiunea de depunere a proiectelor urmand sa fie lansata in septembrie, a anuntat ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

O decizie primita cu interes in piata si pana la urma chiar justificata daca ne raportam la deficitul agroalimentar pe legume. Si sa recunoastem nici nu e o suma prea mare, adica cam cat ne costa importurile de rosii. In 2020, importurile de tomate s-au ridicat, la 90.737 tone (99,9 mil. euro), comparativ cu 81.314 tone (94 mil. euro), in 2019, in conditiile in care productia interna a fost de peste 700.000 tone, potrivit datelor furnizate AgroStandard de Institutul National de Statistica (INS).

La acel moment, suprafata totala a serelor si solariilor din Romania se ridica la 4.469 hectare, din care serele reprezentau 207 ha.

Mai multe despre piata interna puteti afla aici – EXCLUSIV: STUDIU DE PIATA “LEGUME DE SERA SI SOLARII” – 2021

Lipsa spatiilor de depozitare si a capacitatilor de procesare atarna greu in balanta agroalimentara, acesta fiind si motivul pentru care foarte multi fermieri, producatori de materii prime – cereale boabe sau animale – prefera sa le vanda sub aceasta forma fara sa obtina valoare adaugata, recunoaste ministrul Adrian Oros.

Ele se intorc, insa, ca produse finite, hrana procesata cu mare valoare adaugata de care altii beneficiaza si nicidecum producatorii romani.

“Singura modalitate prin care ministerul poate interveni ca sa schimbe aceasta paradigma este sa sprijine consistent investitiile in depozitare si procesare”, a declarat Adrian Oros intr-o conferinta de presa.

Unde merg banii

Submasura a fost impartita in opt componente, astfel incat “sa fie impactate toate zonele din tara si toate domeniile de activitate”, incepand de la legumicultura, unde sunt alocate 100 de milioane de euro doar pentru sere si solarii, si pana la depozitare si procesarea legumelor (50 mil. euro).

“Pentru zootehnie sunt 300 de milioane de euro, din care 60 de milioane de euro pentru zona montana, pentru productia vegetala, pentru achizitionarea de echipamente de irigatii, dar si pentru achizitionarea de echipamente pentru tinerii fermieri”, a adaugat seful MADR.

Tot in septembrie va fi lansata submasura sM 4.2 ‘Sprijin pentru investitii in procesarea/marketingul produselor agricole’ – care are alocata o suma de 140 de milioane de euro si inca 10 milioane pentru sectorul pomicol.

Citeste si Fondurile europene pentru antreprenorii romani pot ajuta la finantarea intreprinderilor mici din agricultura

Pentru sM 4.3 “Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole si silvice’ – o masura care va fi lansata in octombrie – destinata UAT-urilor au fost alocate 100 de milioane de euro. 

6 thoughts on “100 mil. euro pentru sere si solarii, cat importurile de tomate. Romania are 207 ha de sera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *