La zece ani de la infiintare, Cooperativa Agricola Somes Aries a ajuns una dintre cele mai mari forme asociative din sector, fiind reprezentativa nu doar pentru vestul tarii, ci pentru toti crescatorii de vaci din Romania.
Creata in martie 2011, Somes Aries Cooperativa Agricola (SACA), cu sediul in Apahida, si-a inceput activitatea cu sapte membri, numarand, in prezent, aproximativ 70 de fermieri parteneri si 250 de fermeri asociati.
SACA are o cifra de afaceri de 10 milioane de euro, lucreaza 2.300 ha de pasune si fanete, 4.100 ha de terenuri arabile si are grija de 5.500 de bovine si de 2.000 de ovine, cu propriul serviciu de colectare lapte si unitate de procesare lapte: Fabrica de Branzeturi Transilvania.
Profit mai mare cu 20%
Avantajele asocierii s-au dovedit a fi multiple: puterea economica a unei cooperative cu cifre de afaceri de milioane de euro pe an ofera membrilor capacitatea de a negocia preturi mai bune cu furnizorii, dar mai ales pentru a primi un pret corect pentru laptele vandut marilor fabrici de lactate. Prin vanzarea in comun a productiei, fermierii au ajuns sa aiba profit chiar si de 20% mai mare, iar marele castig a fost la inputuri unde au avut reduceri de pana la 40%.
Cooperativa a accesat fonduri europene in valoare 3 milioane de euro cu ajutorul carora a construit o fabrica de nutreturi combinate pentru a putea depozita hrana animalelor.
Pe langa activitatea de colectare si predare a laptelui, Cooperativa Agricola Somes Aries asigura si inputuri pentru fermieri, servicii veterinare si este mijlocitor de animale.
La invitatia membrilor din cadrul Cooperativei Agricole Somes Aries, la evenimentul organizat cu prilejul aniversarii a 10 ani de la infiintarea Cooperativei Agricole Somes a participat si ministrul Adrian Oros.
“Singura forma realista pentru producatorii si procesatorii mici de a-si valorifica toata marfa la preturi competitive este cooperativa, alta cale nu exista”, a declarat Adrian Oros.