Fondurile europene pentru antreprenorii romani pot ajuta la finantarea intreprinderilor mici din agricultura

Fondurile europene pentru antreprenorii romani pot ajuta la finantarea intreprinderilor mici din agricultura

 

Una dintre ramurile principale ale economiei romanesti este agricultura. Desi, in ultimii ani, atat micii fermieri, cat si companiile mari care activeaza in acest domeniu nu au inregistrat rezultate prea bune, se pare ca situatia se poate schimba. Anul 2021 vine cu vesti bune pentru toti antreprenorii romani, prin alocarea a 100 miliarde euro fonduri europene pentru exercitiul financiar 2021-2027. Acest buget este de trei ori mai mare decat cel obtinut pentru perioada 2014-2020.

O mare parte din aceste fonduri, respectiv aproximativ 20 miliarde euro este destinata agriculturii si vizeaza atragerea tinerilor fermieri si dezvoltarea de intreprinderi in zonele rurale. Se doreste imbunatatirea sigurantei alimentare, dezvoltarea proceselor de cercetare si digitalizare, incurajandu-se astfel un mediu competitiv. O mare importanta se acorda si proiectelor care sustin mediul inconjurator, contribuind la conservarea acestuia prin diverse activitati cu un grad redus de poluare. Fondurile se pot solicita pentru proiecte care au ca scop:

  • investitiile in exploatatii agricole si pomicole sau unitati de procesare, aflate in mediul rural;
  • protejarea mediului inconjurator; sunt incurajate proiectele care sustin energia sustenabila, ajuta la atenuarea schimbarilor climatice sau contribuie la protejarea biodiversitatii, prin conservarea peisajelor si a habitatelor; finantarea vizeaza orice proiect care promoveaza folosirea eficienta a resurselor naturale, precum apa, aerul si solul;
  • instalarea tinerilor fermieri si infiintarea de noi intreprinderi in mediul rural;
  • bunastarea animalelor;
  • achizitia de echipamente sau instrumente de gestionare a riscului;

Se doreste atragerea cat mai multor tineri fermieri  si sustinerea fermelor mici in sectorul agricol si pomicol. Astfel, finantarea pentru tinerii fermieri care pornesc o afacere in domeniul agriculturii poate fi 100% nerambursabila si poate fi in valoare de maximum 70.000 euro, depinzand de dimensiunea exploatatiei. Fermele mici beneficiaza, de asemenea, de sprijin nerambursabil, putand solicita pana la 15.000 de euro, conditiile de finantare fiind asemanatoare cu cele din anii precedenti. Pentru o mai buna intelegere a criteriilor si procedurilor de obtinere a fondurilor europene, puteti accesa site-ul Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale.

Fondurilor europene folosite in proiecte bine documentate si atent organizate pot contribui la cresterea economica, la dezvoltarea locala in zonele rurale sau pot aduce un aport important bioeconomiei si silviculturii sustenabile. Toate aceste programe pot genera noi locuri de munca, oferind o sansa de a se angaja si celor care au fost nevoiti pana acum sa munceasca in orasele invecinate si sa stea astfel departe de familii, petrecand multe ore in trenuri sau autobuze.

Aceste finantari urmaresc si imbunatatirea pozitiei agricultorilor in cadrul lantului valoric. Daca pana acum fermierii nu se bucurau de aprecierile sau respectul celor din jur, in pofida eforturilor uriase depuse, acum se accentueaza importanta agriculturii si a fermierilor in dezvoltarea economica.

Este un pas important in dezvoltarea agriculturii si o oportunitate care nu trebuie ratata. Fie ca va doriti o livada in satul natal, o ferma cu animalele dragi din copilarie, o sera cu florile preferate sau un teren cu panouri solare, fondurile europene sunt solutia. Folositi-va energia si creativitatea si puneti in bazele proiectului care va poate schimba viata!

10 thoughts on “Fondurile europene pentru antreprenorii romani pot ajuta la finantarea intreprinderilor mici din agricultura

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *