Finantare 100% nerambursabila pentru tinerii fermieri – conditii. Peste 230 mil. euro disponibile din luna august prin PNDR

Finantare 100% nerambursabila pentru tinerii fermieri – conditii. Peste 230 mil. euro disponibile din luna august prin PNDR

 

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) anunta deschiderea sesiunii de primire a proiectelor pentru instalarea tinerilor fermieri (sM 6.1), dezvoltarea fermelor mici (sM 6.3) si pentru cooperare orizontala si verticala intre actorii din  lantul de aprovizionare in sectoarele agricol si pomicol (sM 16.4/ sM 16.4a) din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020). Sesiunea se desfasoara in perioada 27 august – 26 noiembrie 2021.

Astfel, pentru submasura 6.1Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, beneficiarii eligibili sunt tinerii care se instaleaza ca unic sef al exploatatiei agricole, dar si persoanele juridice cu mai multi actionari in care un tanar fermier exercita un control efectiv pe termen lung in ceea ce priveste deciziile referitoare la gestionare, la beneficii si la riscurile financiare legate de exploatatie.

Cuantumul finantarii pentru cei care se instaleaza prima data ca tineri fermieri este 100% nerambursabila si se acorda pentru o perioada de maximum trei ani (inclusiv pentru exploatatiile pomicole) fata de cinci ani cat era anterior. Valoarea finantarii poate fi de 70 de mii, 60 de mii, 50 de mii sau de 40 de mii de euro in functie de dimensiunea exploatatiei – exprimata in SO (standard output). Calculul SO se poate face si prin noua aplicatie pusa la dispozitia publicului pe pagina de internet a AFIR, http://so.afir.info. Totodata, daca in Planul de afaceri sunt integrate operatiuni de conditionare – procesare sau agricultura ecologica acest lucru poate asigura un plafon de sprijin superior.

Fondurile disponibile pentru finantare prim submasura 6.1 pentru aceasta sesiune sunt de 100 milioane Euro, din care 30 milioane de euro pentru zona montana. Primul prag lunar de calitate este 75 de puncte, iar pragul minim de selectie a proiectelor este de 30 puncte.

O alta submasura pentru care AFIR primeste, in perioada 27 august – 26 noiembrie cereri de finantare, este submasura 6.3Sprijin dezvoltarea fermelor mici.

Beneficiarii eligibili sunt fermierii care detin in proprietate sau folosinta o exploatatie agricola incadrata in categoria de ferma mica, adica o fermacuprinsa intre 4.000 – 11.999 SO (valoarea productiei standard).

Cuantumul sprijinului acordat este 100% nerambursabil si poate ajunge pana la maximum 15 mii de euro.

Suma disponibila pentru accesare, in actuala sesiune, pentru submasura 6.3Sprijin dezvoltarea fermelor mici, este de 87 milioane Euro, din care 26,1 milioane Euro pentru zona montana. Primul prag lunar de calitate este 60 de puncte, iar pragul minim de selectie al proiectelor este de 15 puncte.

Tot in perioada mentionata, se primesc cereri de finantare pentru submasurile 16.4 si 16.4aSprijin acordat pentru cooperare orizontala si verticala intre actorii din lantul de aprovizionare in sectoarele agricol si pomicol.

Beneficiarii eligibili care pot primi finantare prin submasura 16.4 si 16.4a sunt parteneriatele constituite, in baza unui Acord de Cooperare, din cel putin un fermier, un grup sau o organizatie de producatori sau cooperativa, care isi desfasoara activitatea in sectorul agricol/ pomicol si cel putin un partener din categoriile: fermieri, microintreprinderi si intreprinderi mici, organizatii neguvernamentale, autoritati publice, unitati scolare (inclusiv universitatile de profil), unitatile sanitare, de agrement si de alimentatie publica.

Cuantumul sprijinului acordat prin aceste doua submasuri este 100% nerambursabil.

Valoarea sprijinului financiar pentru cei care doresc sa acceseze submasura 16.4a si 16.4 a fost majorat la 250 mii de euro (de la 100 mii de euro in sesiunile anterioare). Costurile de functionare a cooperarii nu trebuie sa depaseasca 10% din valoarea maxima a sprijinului acordat pentru fiecare proiect. Sprijinul solicitat trebuie sa fie justificat si corelat cu complexitatea proiectului, cu cantitatea de produse comercializate si cu valoarea adaugata generata de respectivul proiect dupa implementare.

Fondurile alocate pentru aceasta sesiune se ridica la 40 milioane euro pentru sM 16.4 si la 10 milioane euro pentru sM 16.4a. Pragul minim de selectie al proiectelor pentru cele doua submasuri este de 10 puncte.

Toti cei interesati sa acceseze fonduri europene prin submasurile mentionate anterior au la dispozitie gratuit pe www.afir.info Ghidul solicitantului si anexele aferente acestuia, la sectiunea „Investitii PNDR”, in vederea intocmirii documentatiei pentru depunerea cererilor de finantare.

Depunerea cererilor de finantare se realizeaza on-line pe www.afir.info, conform precizarilor din Ghidurile Solicitantului aferente submasurilor accesate, incepand din 27 august 2021, ora 09:00.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *