Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a publicat pe pagina web, www.afir.info, Programul de actiune pentru protectia apelor impotriva poluarii cu nitrati proveniti din surse agricole (Programul de Actiune) si Codul de bune practici agricole pentru protectia apelor impotriva poluarii cu nitrati proveniti din surse agricole (Codul)- actualizate.
Aceste documente contin prevederi aplicabile masurilor de mediu si clima si submasurilor 4.1 – Investitii in exploatatii agricole, 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri si 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici, din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 (PNDR 2020).
Este important ca fermierii sa cunoasca prevederile acestor documente si sa faca totodata distinctia intre acestea. Astfel, Programul de actiune pune in aplicare masurile obligatorii prevazute in anexa nr. 4 din HG nr. 964/ 2000 privind aprobarea Planului de Actiune pentru protectia apelor impotriva poluarii cu nitrati proveniti din surse agricole, cu modificarile si completarile ulterioare si masurile stabilite in Codul de Bune Practici Agricole elaborat in conformitate cu Directiva Nitrati (DIRECTIVA CONSILIULUI 91/676/CEE din 12 decembrie 1991 privind protectia apelor impotriva poluarii cu nitrati proveniti din surse agricole).
Totodata, prevederile Programului de actiune sunt obligatorii pentru toti fermierii care detin sau administreaza exploatatii agricole si pentru autoritatile administratiei publice locale ale comunelor, oraselor si municipiilor pe teritoriul carora exista exploatatii agricole.
Codul de bune practici agricole este un document cu caracter voluntar, care contine si exemple de bune practici care exced masurile obligatorii cu rol de prevenire si reducere a poluarii cu nitrati din surse agricole.
Dimensionarea platformei
Una dintre cele mai importante modificari aduse celor doua documente, cu implicatii in elaborarea proiectelor, se refera la metodologia de calcul a dimensionarii platformelor de depozitare a gunoiului de grajd.
Potrivit acestei metodologii, dimensionarea se calculeaza pe baza indicilor de excretie a animalelor detinute, iar noul mod de calcul este inclus ca anexa la ghidurile solicitantului si poate fi consultata pe site-ul AFIR, in sectiunea dedicata masurilor 6.1 si 6.3 (Anexa nr. 8, respectiv Anexa 9).
Astfel, este imperios necesar ca in vederea depunerii cererilor de finantare in cadrul noilor sesiuni de primire, solicitantii de fonduri sa actualizeze documentatia potrivit acestor noi norme. Documentele actualizate pot fi consultate si la adresa https://apanoastra.ro/atentie-codul-de-bune-practici-agricole-a-devenit-voluntar-pentru-fermieri-programul-de-actiune-a-ramas-insa-obligatoriu