AFIR: Modificari privind depozitarea gunoiului de grajd

AFIR: Modificari privind depozitarea gunoiului de grajd

 

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a publicat pe pagina web, www.afir.info, Programul de actiune pentru protectia apelor impotriva poluarii cu nitrati proveniti din surse agricole (Programul de Actiune) si Codul de bune practici agricole pentru protectia apelor impotriva poluarii cu nitrati proveniti din surse agricole (Codul)- actualizate.

Aceste documente contin prevederi aplicabile masurilor de mediu si clima si submasurilor 4.1Investitii in exploatatii agricole, 6.1Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri si 6.3Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici, din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 (PNDR 2020).

Este important ca fermierii sa cunoasca prevederile acestor documente si sa faca totodata distinctia intre acestea. Astfel, Programul de actiune pune in aplicare masurile obligatorii prevazute in anexa nr. 4 din HG nr. 964/ 2000 privind aprobarea Planului de Actiune pentru protectia apelor impotriva poluarii cu nitrati proveniti din surse agricole, cu modificarile si completarile ulterioare si masurile stabilite in Codul de Bune Practici Agricole elaborat in conformitate cu Directiva Nitrati (DIRECTIVA CONSILIULUI 91/676/CEE din 12 decembrie 1991 privind protectia apelor impotriva poluarii cu nitrati proveniti din surse agricole).

Citeste si Fondurile europene pentru antreprenorii romani pot ajuta la finantarea intreprinderilor mici din agricultura

Totodata, prevederile Programului de actiune sunt obligatorii pentru toti fermierii care detin sau administreaza exploatatii agricole si pentru autoritatile administratiei publice locale ale comunelor, oraselor si municipiilor pe teritoriul carora exista exploatatii agricole.

Codul de bune practici agricole este un document cu caracter voluntar, care contine si exemple de bune practici care exced masurile obligatorii cu rol de prevenire si reducere a poluarii cu nitrati din surse agricole.

Citeste si DN AGRAR GROUP vine pe piata de capital. Obiectiv 2021: sa devina cel mai mare producator de lapte din Romania

Dimensionarea platformei

Una dintre cele mai importante modificari aduse celor doua documente, cu implicatii in elaborarea proiectelor, se refera la metodologia de calcul a dimensionarii platformelor de depozitare a gunoiului de grajd.

Potrivit acestei metodologii, dimensionarea se calculeaza pe baza indicilor de excretie a animalelor detinute, iar noul mod de calcul este inclus ca anexa la ghidurile solicitantului si poate fi consultata pe site-ul AFIR, in sectiunea dedicata masurilor 6.1 si 6.3 (Anexa nr. 8, respectiv Anexa 9).

Citeste si De la “Tanarul fermier”, la ”Noul fermier”. Fondurile nerambursabile vor creste pana la 100.000 de euro

Astfel, este imperios necesar ca in vederea depunerii cererilor de finantare in cadrul noilor sesiuni de primire, solicitantii de fonduri sa actualizeze documentatia potrivit acestor noi norme. Documentele actualizate pot fi consultate si la adresa https://apanoastra.ro/atentie-codul-de-bune-practici-agricole-a-devenit-voluntar-pentru-fermieri-programul-de-actiune-a-ramas-insa-obligatoriu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *