Marin Nedu, fermier Ialomita:  Nu stiu de ce se exagereaza cu marirea densitatilor la porumb, la cererea furnizorilor de samanta!

Marin Nedu, fermier Ialomita: Nu stiu de ce se exagereaza cu marirea densitatilor la porumb, la cererea furnizorilor de samanta!

 

neduAnul 2020 este un an cu productii mici, ba chiar deloc in unele zone ale tarii. De vina este seceta, dar si tehnologiile aplicate de fermieri la insistentele furnizorilor de samanta, fie ca vrem sau nu sa recunoastem… In acest an, de exemplu, fermierii care au insamantat 70.000-80.000 de plante la hectar nu au obtinut nimic, a atras atentia Marin Nedu, un cunoscut fermier din Ialomita, la Ziua Porumbului 2020. La cat de greu este acest an si la cat de multe probleme au avut agricultorii de rezolvat, 2020 ar trebui sa fie un an scoala pentru toata lumea, inclusiv pentru cercetatorii romani.

„Este un an de exceptie. La mine situatia este asemanatoare cu cea de la Orezu. La grau si orz pe 800 ha a fost productie zero. La floarea soarelui avem 2 tone/ha, datorita faptului ca am semanat-o mai tarziu si am valorificat aversele care au venit pe parcursul lunii iulie. La porumb realizez o medie de 2 tone/ha pe o suprafata de 500 ha, iar singura masura care a avut ceva eficienta a fost reducerea densitatii.

Nu stiu de ce se exagereaza la insistenta furnizorilor de samanta cu cresterea densitatilor la 70.000 de plante la hectar. Vecinii mei care au insamantat 70.000-80 000 de plante nu au facut niciun bob de porumb”, a declarat Marin Nedu.

El spune ca ar fi bine ca si cercetarea romaneasca sa insiste mai mult asupra unor aspecte care vizeaza masuri de conservare a apei in sol si de protectie vizavi de seceta, inclusiv eficienta irigatiilor.

„In acest an, am avut o seceta extrema si ar trebui sa fie un an scoala, adica sa se analizeze de cei competenti eficienta itigatiilor, modul de organizare a irigatiilor si de aceasta legat comasarea terenurilor si cadastrarea lor pana la a face irigatii.

Irigatiile sunt un subiect tabu de 30 de ani cu mare valoare electorala, speram ca de data aceasta sa aiba si ceva consistenta reala, sa vedem ca intr-adevar se misca ceva’’, a mai declarat Nedu.
Cat despre anul 2021, dupa toate premisele se arata destul de greu. Iar fara sprijinul autoritatilor, ar putea fi chiar dezastruos, trage un semnal de alarma fermierul ialomitean.

Citeste si Mesajul disperat al fermierilor dobrogeni: “Vrem apa”

„Vrem ca Guvernul sa acorde un sprijin care este binevenit pentru infiintarea culturilor de toamna ….Sunt foarte multi fermieri disperati la ora aceasta ca nu stiu ce sa faca si asteapta …Sigura solutie este ajutorul de la Guvern pentru reluarea ciclului agricol, in caz contrar vom avea iar un nou an dezastruos”, a declarat Nedu.

Citeste si Nicolae Sitaru, APPR: Problemele fermierilor sunt rezolvate cand intra banii in conturi! Speram cat mai repede

Marin Nedu administreaza circa 1.700 hectare de teren agricol in localitatea Cazanesti, judetul Ialomita.

Declaratia video la min – 1.12.00

https://www.facebook.com/100333485086928/videos/2660852754228180

One thought on “Marin Nedu, fermier Ialomita: Nu stiu de ce se exagereaza cu marirea densitatilor la porumb, la cererea furnizorilor de samanta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *