Toate modificarile si fenomenele climatice generate de incalzirea globala, precum seceta din 2020 sau zapada din aprilie 2018, se resimt tot mai mult asupra culturilor agricole, atat in Romania, cat si la nivel global. Fermierii incep sa devina tot mai constienti de aceste repercursiuni si incep sa adopte schimbari in practicile agricole pentru protejarea mediului inconjurator, mentinerea sanatatii bune a solurilor si totodata practicarea unei economii agricole mai durabile. Teofil Dascalu, CEO & Co-Fondator Frizon Group, este fermier cu o experienta de peste 15 ani in industrie si totodata unul dintre adoptantii timpurii ai practicilor agriculturii conservative. Acesta a integrat deschis platforma Commoditrader in activitatea cotidiana a fermei, s-a inscris in programul CommodiCarbon si se asteapta sa obtina 120.000 euro in primul an de inrolare, lucrand 4.000 de hectare si sechestrand pana la 8.000 de tone de carbon. A fondat Frizon Group in urma cu 7 ani avand in minte un vis, acela de a schimba mentalitatea si de a dezvolta industria agricola din Romania intr-un mod sustenabil, atat pentru mediul inconjurator, cat si pentru comunitate.
“Practic agricultura conservativa de mai bine de 6 ani, insa nu am mai arat terenul cu plugul inca din 2010 si am lucrat terenul fara sa intorc brazda. Incerc in continuare sa ma perfectionez in agricultura conservativa pe toata suprafata. Realizez intr-un timp mai scurt lucrarile tehnologice, cu un numar mai mic de oameni, cu mai putine inputuri, costuri mai reduse de combustibil si utilaje, si ma bucur ca practicile mele sunt totodata prietenoase cu mediul”, a completat Teofil Dascalu.
Beneficiile agriculturii conservative asupra activitatii cotidiene din compania Frizon Group sunt numeroase si pragmatice, insa fermierul face acest lucru in primul rand pentru a aduce o contributie in lupta impotriva schimbarilor climatice, pentru a asigura o economie durabila a fermei si pentru a asigura un trai mai bun pentru generatiile viitoare.
“Asteptarile noastre privind beneficiile pe termen lung sunt extraordinare. Ce ai de facut ca si fermier pentru a obtine un sol viu si un randament mai mare de productie nu reprezinta un efort mare – minimum till si no till, adica sa prelucrezi terenul la minimum sau deloc, cover crops – terenul sa fie mereu acoperit astfel incat sa emulezi vegetatia naturala. Terenurile care nu sunt lucrate au vegetatie spontana, incerci sa replici natura si asta ajuta si la drenarea solului. Intr-adevar, se diminueaza productia in primul an, dar in urmatorii 5 nu numai ca recuperezi, dar si depasesti. La final, pierderea de productie este compensata prin vanzarea certificatelor verzi. Daca noi ca fermieri alegem sa facem o schimbare de mentalitate, vom vedea ca dupa 5 ani de zile productia ne va creste, producem mai ieftin si mai profitabil, iar mancarea devine mai ieftina”, a adaugat Teofil Dascalu.
Incepand cu acest an fermierul s-a inrolat in programul CommodiCarbon pentru certificarea CO2e, lansat in anul 2020 de catre platforma digitala de comert agricol, Commoditrader. Prin acest program fermierii sunt stimulati sa planifice o conversie completa sau partiala la agricultura conservativa, sunt sprijiniti la nivel tehnologic si sustinuti ca modificarile pe care le fac si rezultatele obtinute sa fie certificate.
Commoditrader ii ajuta pe fermieri sa isi vanda certificatele care atesta sechestrarea CO2e in sol catre companiile care doresc sa sprijine agricultura favorabila climatului, creand astfel posibilitatea co-finantarii schimbarilor de mediu la nivelul fermei.
“Credem ca viitorul este unul sustenabil si scalabil. Incercam sa schimbam mentalitatea fermierilor care ara si sa recompensam efortul celor care gandesc in perspectiva si sunt preocupati de mediul inconjurator. Ne bucuram sa impartasim idealuri comune cu fermieri precum Teofil Dascalu”, a adaugat Alexandra Suciu Sørensen.
CO2 face parte din randul gazelor cu efect de sera. Comparativ cu tari din restul Europei, unde solurile sunt foarte bogate in carbon, in Romania rezervorul are 20 tone/ha si este aproape gol. Fermierii romani au sansa unica de a sechestra o cantitate mare de carbon, sa aiba si castiguri financiare si in acelasi timp sa mentina o sanatate buna a solului.
Sechestrarea carbonului in sol rezolva nu doar probleme legate de mediu, ci si problema hranirii populatiei, asigurand o crestere economica sustenabila din toate punctele de vedere, insa pentru acest lucru fermierii trebuie sa adopte o gandire in perspectiva si sa se alinieze tehnologiei prezente care ii ajuta sa devina mai eficienti in activitate.
„Generatiile se schimba, iar odata ce ai destui bani sa-ti permiti mai mult, la un moment dat te saturi de lucrurile materiale si iti doresti sa influentezi pozitiv si mediul inconjurator, sa contribui la un viitor mai bun al generatiilor viitoare si sa lasi in urma ta ceva semnificativ intregii societati. Ca fermieri, avem o sansa enorma de a face asta prin agricultura conservativa, si sa fim sprijiniti financiar in acest demers prin certificatele de carbon”, incheie Teofil Dascalu.
Despre CommodiCarbon
CommodiCarbon este un program de certificare a CO2e lansat in anul 2020 de catre Commoditrader ApS, care co-finanteaza si sprijina fermierii sa planifice o conversie completa sau partiala catre agricultura conservativa, prin care se capteaza carbonul in sol si se reduc emisiile de CO2.
Despre Frizon Group
Grupul Agricol Frizon este localizat in sud-estul Romaniei, intre judetele Vrancea, Galati si Braila, intr-o zona de exploatare agricola care se bucura de multipli factori de mediu si socio-economici favorabili, care ii sustin potentialul de dezvoltare.
Viziunea Frizon Group se indreapta catre un model de afacere integrat, care va contine intregul lant valoric, de la marfuri si echipament, initiere si procesare la depozitarea si distributia unei game largi de produse agricola, asigurand timpi de lansare si costuri competitive datorita proceselor rationalizare, a pietei si informatiilor comprehensive.
2 thoughts on “Ce îi determina pe fermierii romani sa treaca de la agricultura traditionala la cea sustenabila”