Dezastrul din legumicultura romaneasca.  Fermierii se pregatesc de proteste

Dezastrul din legumicultura romaneasca. Fermierii se pregatesc de proteste

 

2021 se dovedește un an foarte greu pentru legumicultori, care se plang ca n-au avut niciodata preturi așa de mici, fiind nevoiti sa-si arunce pe campuri recolta in lipsa cumparatorilor. Fermierii reproșeaza oficialilor de la Agricultura lipsa de sprijin, intarzierea programelor si a platilor etc.

De cealalta parte, ministerul anunta programe cu bani europeni si incearca sa-i puna la masa, in limita atributiilor sale, pe toti cei de care teoretic ar depinde bunul mers al lucrurilor in sector. Fara prea mare succes, insa, așa ca sa nu ne miram daca cat de curand ii vom vedea in strada pe fermieri.

“Agricultura romaneasca e in criza! Taranul roman este cel care a fost intotdeauna uitat. Guvernul Romaniei nu aude si nu vede, nu stie ca existam. Problemele noastre sunt problemele intregii societati. Nu poate exista o societate moderna, fara o agricultura moderna. Fara agricultura. Taranul roman pune de secole mancare in farfuriile tuturor. Taranul roman plange acum uitandu-se la recoltele pe care nu are cui sa le vanda, cu toate ca preturile sunt derizorii. Practicile neloiale, lipsa trasabilitatii produselor, preturile care nu acopera nici macar cheltuielile…toate acestea se adauga peste scumpirile fara precedent la inputuri, energie electrica, gaze, combustibil, materiale de constructii, Intr-o lume in care anual mor de foame circa noua milioane de oameni, taranii romanii sunt nevoiti sa arunce recoltele nevandute.

Citeste si Revolta fermierului Stefan Musca: S-a pus 10 bani la cereale si noi platim 2.000 lei pe azotat. Legumele nu le ia nimeni, iar laptele are pretul de acum 15 ani

Pentru agricultorii romani nu sunt niciodata fonduri. Suntem parte a unui stat pentru care nu existam. Este nevoie de masuri urgente in domeniul alimentar si de sustinere a productiei agricole. Guvernul Romaniei nu se mai poate preface ca nu ne vede.Uniunea Salvam Taranul Roman cheama toti fermierii, indiferent de zona din care provin, sa ni se alature intr-un protest stradal amplu, prin care sa reamintim guvernantilor ca existam. Nu cerem pomeni, cerem doar sa fim sprijiniti cu masuri concrete si reale. Cerem dreptul de a ne vinde produsele in Romania. Cerem dreptul de a exista si de a trai decent, din munca noastra, in tara noastra. Haideti sa fim multi si poate asa nu vom mai fi ignorati!”, sustine Ionel Paunel, reprezentantul Uniunii Salvati Taranul Roman (USTR) si presedinte al Sindicatului Producatorilor Agricoli din Olt.

Aceasta pozitie este sustinuta si de Claudiu Breazu, presedinte Cooperativa Agricola Legume de Glodeanu Sarat (membra USTR).

“In urma intalnirii de luni cu reprezentantii Ministerului Agriculturii, ne intoarcem tristi, dezamagiti, singura solutie fiind iesirea in strada. Programele “arunca tomata”, “sustinem producatorul turc”, “gustul importat”, “munciti ca n-aveti pentru ce”, “usturoiul din China” ne gonesc din ferme. Inainte sa plecam din tara hai sa iesim strada! Fratilor va spun cu mare regret ca este singura solutie care ne-a mai ramas la dispozitie. Haideti in momentul apropiat sa o facem” – spune pe FB legumcultorul.

Doleantele fermierilor

 In data de 2 august, o delegatie din partea Uniunii Salvati Taranul Roman s-a intalnit la Ministerul Agriculturii cu mai multi oficiali cu rang inalt, fiind puse in discutie o serie de revendicari. O parte s-au gasit rezolvarea, altele partial, iar unele chiar deloc, cum ar fi de exemplu acordarea de ajutoare de stat legumicultorilor, ca sa nu mai vorbim de cererea expresa a producatorilor cu privire la implicarea in verificarea importurilor masive de legume a tuturor institutiilor cu atributii de control. “MADR si institutiile subordonate sunt depaste de situatie (personal putin si cam nepregatit”, afirma Ionel Paunel, reprezentatul Uniunii la discutii.

Citeste si Tinerii sudanezi muncesc pe campuri in locul romanilor. Mirajul strainatatii

Recunoaște, insa, ca una peste alta a fost totus vorba de “o intalnire binevenita si constructiva care a deschis calea unui dialog permanent intre noi si autoritati”.

Din pacate, ultimele vești primite de fermieri nu sunt deloc cele așteptate – banii pe care se conta la rectificare nu vor veni, așa ca multe planuri anuntate vor cadea, iar in plus, seceta se va face tot mai mult simtita. La fel si importurile, cel mai probabil.

Premiera in PNDR: submasura dedicata finantarii legumiculturii

 Ministerul Agriculturii nu se poate baga in relatiile de piata dintre producatori si comercianti, guvernate de raportul cerere si oferta, fie ea si de import, dupa cum a atras atentia de mai multe ori ministrul Adrian Oros. Institutia nu poate interveni decat acolo unde are atributii. Acum, prioritatea pare sa fie accesarea fondurilor europene. Marea noutate pentru cei doi ani de tranzitie (2021-2022) este faptul ca pentru prima data in Programul National de Dezvoltare Rurala a fost introdusa o submasura dedicata finantarii legumiculturii. Astfel, vor fi puse la dispozitia fermierilor 100 mil. euro pentru construirea de sere si solarii si 50 mil. euro pentru depozitare si procesare.  

Citeste si EXCLUSIV: Studiul „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza extensiva a pietei terenurilor

In acelas timp, cooperativele si membrii cooperatori vor avea intensitate de sprijin mai mare, pentru a stimula organizarea legumicultorilor in conformitate cu cerintele pietei, pentru a le oferi posibilitatea de a avea o anumita cantitate, ritmicitate si standardizare care sa le permita contractarea si comercializarea intregii productii, precum si un grad ridicat de sustenabilitate, dupa cum anunta reprezentantii ministerului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *