Tinerii sudanezi muncesc pe campuri in locul romanilor. Mirajul strainatatii

Tinerii sudanezi muncesc pe campuri in locul romanilor. Mirajul strainatatii

 

Sudanezi in agricultura. In timp ce romanii se duc sa munceasca in Germania, Italia sau Spania, noua ne fac treaba africanii. Ionuț Constantin Olteanu, managerul Agromad Crops, care administreaza peste 14.000 hectare de teren agricol in județe din sudul si sud-estul țarii, spune ca a ajuns sa-i prefere pe sudanezi romanilor, pentru ca sunt obisnuiți cu caldura si gradele in plus, le place munca, iar in plus nici nu beau.

Trebaluiesc non-stop, ca niste “robeței” pe camp sau oriunde unde ii trimite si se bucura pentru fiecare ban castigat, pentru ca acasa nevoile sunt mari. Si au si de ce sa fie mulțumiți, pentru ca la noi primesc circa 500 de euro pe luna, fața de 25 de euro, cat castigau in țara lor.

“Sunt 25 de sudanezi care se aflau deja in Romania si pe care i-am preluat eu. Le asiguram cazare si masa, iar contractele sunt pe doi ani. Muncesc la spații verzi, in agricultura, la usturoi, unde este nevoie. Sunt isteți, mult mai recunoscatori decat romanii si nu beau”, a declarat pentru FoodBiz Ionuț Olteanu.

De fapt, sunt oameni tineri, cu varste intre 25 si 30 de ani, in general, care s-au adaptat repede la condițiile din țara noastra, au inceput sa vorbeasca romaneste, si-au facut prieteni si au inceput sa se simta la noi ca la ei acasa.

Nevoia de forța de munca

Lipsa forței de munca este o problema stringenta care afecteaza nu doar agricultura, ci intreaga economie romaneasca. Pur si simplu, la noi nu prea mai are cine sa munceasca, mai in gluma mai in serios, jumatate dintre romani au luat drumul strainatații, iar in țara au ramas mai mult bolnavii si cei in varsta, care n-au putut sa plece afara…

Citeste si EXCLUSIV: Studiul „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza extensiva a pietei terenurilor

„Romania nu mai este competitiva, asa cum era acum 20 de ani. In timp ce romanii prefera sa munceasca in strainatate, la noi sunt adusi muncitori din Africa. Trebuie sa te misti daca vrei sa rezisti pe piața. Nu stiu daca din cei 850 de angajați pe care ii avem la nivel de grup, sunt 100 asa de seriosi si de muncitori precum cei sudanezi”, recunoaste Ionuț Olteanu.

Poate nu strica ceva concurența si pentru romani chiar in țara lor!

2 thoughts on “Tinerii sudanezi muncesc pe campuri in locul romanilor. Mirajul strainatatii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *