Cartoful aduce un deficit anual de circa 65 mil. euro la balanta agroalimentara. Probleme mari in sector

Cartoful aduce un deficit anual de circa 65 mil. euro la balanta agroalimentara. Probleme mari in sector

 

Principalii factori limitativi in cultura cartofului, care aduce un deficit anual de aproximativ 65 mil. euro la balanta agroalimentara, sunt absenta infrastructurii de irigatiiin zonele traditionale de producere a cartofului, faramitarea excesiva a terenurilor, suprafata redusa de teren cultivata pentru samanta de cartof, randamentul scazut si dotarea tehnica precara a fermierilor, precum si lipsa unor spatii adecvate pentru depozitare, acestea sunt principalele concluzii rezultate in urma Conferintei ”Strategia de dezvoltare a sectorului de cartofi in perioada 2021-2027”, manifestare dedicata fermierilor producatori de cartofi.

Evenimentul a avut loc pe 21 iulie, la ferma Gusutri Com SRL din comuna Dragus, judetul Brasov, fiind organizat de Clubul Fermierilor Romani (CFRO) in colaborare cu Federatia Nationala ”Cartoful” din Romania si Grupul Producatorilor de Cartofi Tara Fagarasului.

”Dezvoltarea sectorului de cartofi la nivel national ar trebui sa vizeze urmatoarele 4 elemente fundamentale, de interes national: asigurarea cantitatii de cartofi necesara consumului la nivel national, asigurarea livrarii cartofului romanesc pe toata perioada anului la preturi competitive si generatoare de profit pentru fermieri, imbunatatirea calitatii printr-o depozitare profesionala, precum si eliminarea importurilor si echilibrarea balantei comercialei”,a afirmatRomulus Oprea, presedintele Federatiei Nationale „Cartoful” din Romania.

La eveniment a fost prezent si Adrian-Nechita Oros, Ministrul Agriculturii si Dezvolarii Rurale, care a prcizat ca ministerul a definitivat formele finale ale ghidurilor aferente Programului National de Dezvoltare Rurala pentru perioada 2021-2022, in urma reuniunilor cu mediul asociativ.De asemenea, discutia purtata a atins si teme de interes precum stadiul actual de imbunatatire a sistemelor hidroameliorative din regiunea Centru si deciziile stabilite la nivel european in cadrul ultimelor discutii purtate la Consiliul Agri Fisheries, dupa cum se arata intr-un comunicat al CFRO.

Conferinta si-a atins obiectivele de informare, analiza si dezbatere a celor mai importante teme pe agenda negocierilor la nivel regional privind agricultura, transmitand mesaje clare privind pozitia organizatorilor in legatura cu dezvoltarea sectorului de cartofi pentru perioada urmatoare.

”Clubul Fermierilor Romani si Federatia Nationala ”Cartoful” din Romania continua seria actiunilor comune in cadrul parteneriatului lansat anul acesta, pentru a sustine si promova implementarea unui Program National Strategic specific sectorului de cartofi.Prioritatile Clubului privind acest sector vizeaza reducerea deficitului balantei comercialea cartofului la nivel national prin sprijinirea infiintarii de depozite individuale de cartofi, dezvoltarea de politici care sa permita cresterea suprafetelor cultivate cu samanta pentru cartof, sustinerea demersurilor specifice obtinerii de subventii financiare adecvate cultivatorilor de cartofi pentru cartoful de industrializare, cartoful de samanta, cartoful de consum si a celui pentru amidon, dar si certificarea cartofului de Covasna, ca prim demers de promovare a cartofului romanesc”, a declarat Dan Hurduc, presedinte Clubul Fermierilor Romani.

”Producatorii romani ar putea avea un rol important privind indreptarea deficitului la nivelul balantei comerciale specific acestei culturi, aspect foarte important care vizeaza cresterea contributiei la bugetul de stat. Consumatorul din tara noastra si-a modificat comportamentul de consum, tinzand spre un produs finit specific cartofului de industrializare. Consideram oportuna sustinerea acestui sector prin politici integrate care sa permita cresterea valorii adaugate la nivel national, prin stimularea investitiilor in unitatile de procesare a cartofului.Totodata trebuie stimulata cresterea suprafetelor de productie si cresterea productiei pe hectar, atat prin compensarea modificarilor climatice asigurand sisteme de irigatii in zonele de productie de cartof, cat si prin sustinerea acestei productii cu subventii aprobate in Uniunea Europeana ca si sprijin cuplat. Sistemele de irigatii propuse de noi sunt simple, utilizand forta gravitationala a apei si, in acelasi timp,  vizeaza 5 componente esentiale atat la nivel national, cat si european:agricultura, piscicultura, biodiversitate – mediu, agroturism si componenta energetica”, a afirmatCleonic Sucaciu, presedinte Grupul Producatorilor de Cartofi Tara Fagarasului.

”Propunerea Clubului Fermierilor Romani in parteneriat cu Federatia Nationala „Cartoful” din Romania vizeaza indreptarea balantei comerciale a acestui produs, deoarece exista un deficit anual de aprox. 65 mil. euro. Propunerea vizeaza ca aceasta investitie sa fie realizata cu 20% aport propriu al fermierului, iar diferenta sa fie suportata prin politici sustenabile de catre Administratia Fondului pentru Mediu in zona de anvelopare a depozitelor si Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, exemplu de practica realizata deja in tarile occidentale. In 7 ani, o astfel investitie anuala de aprox 62 mil. euro va conduce la acoperirea productiei proprii privind necesarul de consum intern”, considera Laszlo Becsek, membru in Consiliul Director al Clubului Fermierilor Romani.

”Romania are nevoie mai mult ca niciodata de o Strategie nationala de gestiune integrata a apei si solului pentru agricultura, pentru ca, in mod fundamental, accesul la apa asigura fermierilor rezilienta si randament. Solutionarea problemelor existente de imbunatatiri ecosistemice si funciare din Romania poate fi realizata in noul context european al PAC printr-o abordare integrata a gestiunii resurselor sol – apa, pentru o productivitate optima si sustenabila, care sa tina cont in egala masura de protectia mediului, dar si de competitivitatea fermierilor.Rezilienta fermelor asigurata prin sisteme moderne de gestiune a apelor este determinanta pentru asigurarea sigurantei si securitatii alimentare a tarii”, a precizat Florian Ciolacu, director executiv Clubul Fermierilor Romani.

„In calitate de membru fondator si fost presedinte al Federatiei Nationale „Cartoful” din Romania, pot spune ca actiunile realizate in prezent de actuala conducere, in colaborare cu asociatia Clubul Fermierilor Romani, incep sa fie concretizate si apreciate de catre producatorii de cartofi din tara noastra. In acest sens, speram ca directiile propuse de catre cele doua parti in cadrul Programului National Strategic al cartofului sa fie implementate in noul exercitiu financiar 2023-2027, care va deservi dezvoltarea spatiului rural, in concordanta cu noua Politica Agricola Comuna”, aconcluzionat Gheorghe Botoman, membru fondator al Federatiei Nationale ”Cartoful” din Romania si presedinte AgroProspect.

Subiecte dezbatute in cadrul Conferintei:

  • Prezentarea submasurilor care vizeaza perioada de tranzitie 2021-2022, specifica Programului National de Dezvoltare Rurala si stadiul fundamentarii Programului National Strategic.
  • Stimularea producatorilor de cartofi pentru samanta la nivel national.
  • Subventionarea unor investitii care sa vizeze constructia de depozite individuale de cartofi (capacitatea de 500/1000/1500 tone) si unitati de procesare a cartofului in vederea obtinerii de produse finite.
  • Dezvoltarea de amenajari hidroameliorative in zonele specifice culturii de cartofi.
  • Strategia nat­ionala de gestiune integrata a apei si solului pentru agricultura, proiect propus de catre Clubul Fermierilor Romani.
  • Important­a sust­inerii producatorilor de cartofi pentru industrializare.
  • Necesitatea certificarii cartofului de Covasna, ca prim demers de creare a brandului pentru cartoful  romanesc (model de buna practica pentru certificarea cartofilor din alte zone ale tarii).
  • Importanta formarii profesionale a copiilor de fermieri prin intermediul programului ”Tineri Lideri pentru Agricultura” derulat de Clubul Fermierilor Romani.

La Conferinta au participat fermieri performanti producatori de cartofi din judetele Brasov, Covasna si Harghita, reprezentanti ai autoritatilor centrale si locale responsabile cu dezvoltarea politicilor si strategiilor in domeniul agriculturii, specialisti din agribusiness, presa cu profil agricol si de business.

Parteneri eveniment: Agricover, Adama, Bayer, Corteva, Intermag, Syngenta, SumiAgro.

Despre Clubul Fermierilor Romani

Clubul Fermierilor Romani pentru Agricultura Performanta este o asociatie non-profit si neguvernamentala a fermierilor din Romania. Membrii asociatiei sunt fermieri performanti care au modele de afaceri bazate pe inovatie, tehnologie si bunele practici in agricultura, pentru cresterea competitivitatii si a valorii adaugate create in acest domeniu.

Obiectivul principal al Clubului Fermierilor Romani este sa asigure implicarea activa a membrilor sai in procesul de consultare si elaborare a reglementarilor europene si nationale in domeniul agricol, cu scopul de a creste performanta fermierilor din Romania.

Citeste si Dan Hurduc, presedinte CFRO: Exista o usoara tendinta de antagonizare a relatiilor fermieri mari vs fermieri mici

Activitatea asociatiei este organizata pe proiecte, bazate pe nevoile fermierilor, aprobate de Consiliul Director si puse in practica de unitatea executiva a Clubului. Proiectele vizeaza domeniile legislativ, fiscal, tehnologie si resurse umane si isi propun sa identifice solutii care sa raspunda in mod real, concret, problemelor cu care se confrunta fermierii.

Clubul Fermerilor Romani lanseaza si deruleaza programe si proiecte concrete pe patru directii strategice de actiune: reprezentare, consiliere si consultanta, formare si leadership, informare si comunicare.

Despre Federatia Nationala Cartofuldin Romania

Federatia Nationala ”Cartoful” din Romania este prima Federatie din tara, infiintata in anul 1991 de catre fermieri si cercetatori de la INCDCSZ Brasov cu statiunile de cercetare aferente. Membrii federatiei sunt fermieri producatori de cartof din toata tara, atat din zona traditionala de producere a cartofului, cat si din zonele de producere a cartofului extratimpuriu, timpuriu si de vara, procesatori de cartof si comercianti.

Federatia Nationala ”Cartoful” din Romania reprezinta procentual 100% din producatorii de cartof pentru samanta, 90% din producatorii de cartof pentru industrializare si 55% din producatorii de cartof pentru consum inregistrati la APIA. De asemenea, 60% din furnizorii de cartof catre retelele de magazine sunt membri ai Federatiei.

Federatia Nationala ”Cartoful” reprezinta interesele membrilor sai, fiind un partener activ al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale in elaborarea strategiilor si politicilor dedicate sectorului cartofului.

Obiectivul principal al Federatiei il reprezinta salvarea cartofului in Romania, cultura aflata in evident declin in ultimii ani, prin cresterea competitivitatii, eficientei si profitabilitatii sectorului si contributia la securitatea alimentara a tarii, pentru a asigura din productia proprie necesarul de consum intern al acestui aliment de baza.

Despre Grupul Producatorilor de Cartofi Tara Fagarasului

Grupul Producatorilor de Cartofi Tara Fagarasului S.A este o societate pe actiuni, infiintata pentru a fi acreditata ca grup de producatori din Romania, pentru preluarea, prelucrarea si comercializarea cartofilor.

Grupul a fost infiintat ca structura in 2004 si recunoscut oficial in 2006, cu un obiectiv foarte clar, de realizare a unui centru de ambalare a cartofilor necesar intrarii producatorilor de cartofi in supermarketuri. La finele anului 2010, linia de ambalare avea o capacitate de 80 tone in 13 ore si o diversitate mare de tipuri de ambalaje. Investitia este in valoare de 1.200.000 euro si a fost realizata printr-un credit de la CEC Bank si un proiect FADR depus in 2008. Productia de cartofi necesara ambalarii se obtine pe o suprafata de 350 ha cultura a membrilor grupului, iar suplimentar se aduc cartofi si de la alti colaboratori, producatori de cartofi din zona Brasov, Harghita si Covasna.

In acest moment, Grupul Producatorilor de Cartofi Tara Fagarasului numara 70 de membri producatori de cartofi, ale caror produse se distribuie in majoritatea supermarketurilor din Romania sub brand propriu, ”Cartofi de Fagaras”.

One thought on “Cartoful aduce un deficit anual de circa 65 mil. euro la balanta agroalimentara. Probleme mari in sector

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *