In timp ce in sudul tarii sau in Moldova ploile le dau batai de cap fermierilor, in vestul tarii este seceta si inca din ce in ce mai puternica. Datele puse la dispozitie de statia meteo Bayer din Comlosul Mic, din judetul Timis, arata ca daca in luna mai, a fost inregistrat un deficit de 18,4 litri, in luna iunie, situatia s-a gravat in agricultura. Statia Bayer a inregistrat 2,4 litri, cand media multianuala este de 61,8 litri. ”Suntem pe un deficit de 59,4 litri in iunie 2021 si nu sunt prevazute ploi, pana la sfarsitul lunii si dupa, ci dimpotriva, temperaturi foarte inalte”, a declarat Daniel Grosz, directorul regional Bayer Timis, pentru Ziua de Vest.
In ceea ce priveste temperaturile, statia Bayer arata o medie multianuala de 16,6 grade in luna mai, cand a fost de un grad minima, iar maxima de 29 grade. In aprilie, minima a fost de minus 6,05 grade, iar maxima de 25,4 grade.
”Aceste diferente foarte mari de temperatura, de peste 25 de grade, au avut efecte dramatice asupra culturilor atat de primavara, cat si de toamna. De aici si diferentele la evolutia porumbului si floarea soarelui si intarzierile in vegetatie”, mai atentioneaza Grosz.
Desi toate culturile au de suferit, efectele cele mai profunde se pot vedea la grau. Dr. Gheorghe Bunta, coordonatorul Laboratorul de ameliorare a graului Statiunii de Cercetare si Dezvoltare a Agriculturi (SCDA) Lovrin de la Oradea, spune ca graul sufera foarte mult in aceasta perioada, fiindca bobul este in formare si nu are apa. Pana la recoltare, ar mai fi nevoie de una – doua ploi. Totusi, chiar daca nu vor mai cadea precipitatii, tot vor iesi productii bune. El preconizeaza 6.000 de kg la ha. Vestea si mai buna este ca in cultura de grau nu exista boli, nici rugini, nici fuzarioza, fiindca au fost aplicate tratamentele la timp. Cultura este curata.
In agricultura din Arad nu a mai plouat din aprilie
In agricultura din judetul Arad, situatia pare si mai grava! Fermierii sustin ca nu a mai plouat din luna aprilie, iar pamantul este uscat.
”La noi, in zona Nadlac, nu a mai plouat din aprilie si se pare ca nici in continuare nu vor fi ploi. Dimpotriva, pana la sfarsitul lunii iunie se anunta temperaturi chiar caniculare, de 38 de grade. In acest conditii campania de recoltare a orzului va incepe prin 26 -27 -28 iunie. Pentru grau este dificil sa ma exprim. Bobul este in faza de formare, e plin de lapte, iar daca nu va avea apa, va fi sistav. E o situatie foarte dificila pentru cultura de grau. Cultura arata frumos, dar suprizele vor fi mari pana la recoltat. Mai e nevoie de o ploaie – doua ca sa se salveze graul, fiindca acum se formeaza kilogramele. Vom vedea la final ce va iesi. Proba cantarului va arata adevarul, dupa recoltat”, a declarat Gheorghe Porubski, presedintele Asociatiei Taranul Nadlacan.
Specialistul Bayer a concluzionat ca, deocamdata, judetul Timis se afla intr-o seceta usoara, in 20 iunie, dar pericolul mare pentru culturi il reprezinta diferentele de sol: ” Din pacate, nu se anunta ploi si ceea ce mi se mare mai grav este faptul ca vor fi temperaturi de 38 de grade, masurate la umbra, dar resimtite vor fi mult mai mari. Sunt efecte asupra graului, dar depinde si de tipul de sol. Porumbul inca se tine bine si floarea. In cazul culturilor din terenurile nisipoase cum sunt unele zone din judetul Arad sau saraturoase din unele parti ale judetului Timis – Sannicolau Mare -Dudestii Vechi etc. – culturile vor avea de suferit. Graul poate sa isi piarda foliajul, tocmai cand bobul este la faza limita, intre vegetativ si generativ: lapte – ceara, cand se formeaza consistenta bobului”.
Articolul integral in Ziua de Vest.
One thought on “Agricultura din Timis si Arad, lovita naprasnic de seceta”