Sitaru la Ziua Graului Baragan: “Recoltarea graului, dupa 10 iulie. Daca avem noroc…”

Sitaru la Ziua Graului Baragan: “Recoltarea graului, dupa 10 iulie. Daca avem noroc…”

 

Vremea ploioasa din acest an a dat peste cap planurile fermierilor. Obisnuiti de multi ani ca recoltarea graului sa inceapa inainte de data de 1 iulie, acestia se vad nevoiti sa amane cu cel putin doua saptamani momentul in care vor intra cu combinele in lan, din cauza vremii atipic de umeda din acest an.

“In ultimii 20 de ani, cel putin, in Baragan ne obisnuiesem sa recoltam graul inainte de 1 iulie. Acum si-a revenit vremea. Graul este inca verde pana jos. Trebuie sa mai asteptam si pana se umple bobul. Cred ca, in acest an, recoltarea va fi in jur de 10 iulie”, a declarat la prima editie a Zilei Graului, Nicolae Sitaru, presedintele Asociatiei Producatorilor de Porumb din Romania (APPR) si unul dintre cei mai cunoscuti fermieri de la noi.

Prognozele pentru acest an se arata destul de bune. Ministrul Agriculturii, de exemplu, se asteapta la peste noua milioane de tone de grau, mai ramane ca si vremea sa fie de partea fermierilor…

Ziua Graului Baragan, la prima editie

Evenimentul a fost organizat de Asociația Cultivatorilor de Cereale si Plante Tehnice (ACCPT) Ialomita si APPR. Participantii au putut vedea la platforma dedicată Zilei Graului Baragan – 2021, infiintata la ferma Telehuz din localitatea Marculesti (Ialomita), evoluția a 42 de soiuri de grau, in conditiile folosirii ultimelor tehnologii din domeniu, oferite de partenerul principal ADAMA Romania.

Vreme capricioasa in iunie

Dupa frigul din aceasta primavara, acum ploile si grindina dau batai de cap fermierilor. Potrivit prognozei emise de Administraţia Naţională de Meteorologie pentru intervalul 7 – 20 iunie 2021, sunt asteptate ploi si vijelii in majoritatea zonelor țării. Ploile vor avea local caracter torenţial si se vor inregistra in timp scurt cantitaţi de apa insemnate. Izolat va cadea grindina si vor fi vijelii mai intense in sud, sud-vest, centru si sud-est.  

A doua jumatate a lunii iunie va aduce o vreme mai stabila si in incalzire usoara. Precipitatiile se vor situa in limitele normale la nivelul intregii tari, iar in zonele nord-estice acestea pot fi chiar deficitare. Din punct de vedere termic vom avea parte de primele zile caniculare din aceasta vara (asteptate in ultimele zile ale lunii), in sudul extrem al tarii putandu-se inregistra valori de 35-36 de grade Celsius, in timp ce temperaturile cele mai scazute se vor inregistra in estul Transilvaniei si pe litoral, unde maximele nu vor trece de 30-32 de grade, potrivit meteo.ro.

Citeste si Asociatia Producatorilor Agricoli din Dobrogea a devenit membra APPR