Calin Musca: Nu se poate sa produci sub 20% din consumul de carne de porc

Calin Musca: Nu se poate sa produci sub 20% din consumul de carne de porc

 

Calin Musca, antreprenor PorkProd, un jucator important in industria carnii de porc din Romania, anunta investitii importante la Curtici intr-o sectie de produse crud-uscate, pentru care are puse deoparte fonduri de circa cinci milioane de euro.

Aceasta se adauga programului de investitii de 12 milioane de euro, care a vizat intreg fluxul de productie, de la sacrificare porci, transare si pana la procesare, derulat anterior. Investitiile urmeaza sa fie finalizate pana la sfarsitul acestui an.

“Orice investitie este obligatoriu sa o tii la zi si pentru acest motiv deja lucram pe extinderi ale zonei de productie. Trebuie sa pornim acum constructia unei sectii noi de crud-uscate, practic avem fata de cele 12 milioane euro investite in zona de sacrificare, fabrica, transare, avem o extindere de inca cinci milioane pe rol, in 2021, pe care speram sa o finalizam pana la sfarsitul anului”, a declarat pentru FoodBiz Calin Musca.

Fermele detinute de PorkProd dispun de un efectiv de 50.000 de capete de porc, cu livrari anuale de peste 10.000 tone de carne. Din pacate, in acest an, una dintre ferme a fost apectata de pesta porcina, fiind sacrificati peste 20.000 de porci.

PorkProd face parte din grupul CAI Curtici, un model de integrare de succes in Romania. Grupul este prezent in sectorul vegetal, dar detine si ferme de animale, abator, capacitati de procesare si o retea de magazine.

Calin Musca: Nu se poate sa produci sub 20% din consum

Antreprenorul aradean spune ca pe lista investitiilor se afla si sectorul de reproductie a porcilor, punctual nevralgic al zootehniei romanesti.

“Mai avem inca o investitie intr-o ferma de reproductie care ar trebui dupa programarile noastre sa inceapa anul viitor si sa fie finalizata la finalul anului 2022, pentru ca noi credem cu tarie ca sectorul cresterii porcului in Romania trebuie dezvoltat, nu se poate sa stai, sa produci in acest moment sub 20% din consumul tarii, sa vorbim de siguranta alimentara”, a afirmat Calin Musca.

Este o problema de siguranta alimentara

In conditiile in care productia interna de carne de porc acopera doar undeva la 20% din consum, devine tot mai evidenta necesitatea unei strategii de revigorare a sectorului. Este o problema de siguranta nationala sa ne asiguram necesarul de alimente din resurse proprii si sa nu mai fim dependent intr-o masura atat de mare de importuri, pentru ca dupa cum s-a vazut anul trecut oricand pot sa para disfunctionalitati in aprovizionare in situatii de criza. Si sa nu uitam, fiecare tara are grija, in primul rand, proprii cetateni.

“Toata lumea vorbeste de siguranta alimentara si se refera doar la calitatea produsului si la disponibilitatea produsului. Cat de importanta este siguranta alimentara s-a vazut foarte clar la inceputul anului trecut, de fapt cand a inceput partea de lockdown si lanturile alimentare si retailerii au fost blocati, in sensul ca nu aveau suficient produs in raft si in mod normal, in orice situatii de criza sau urgenta, fiecare tara isi acopera consumul intern dupa care cu ce mai ramane face export”, a precizat pentru FoodBiz Calin Musca.

Vezi si Sitaru la Ziua Graului Baragan: “Recoltarea graului, dupa 10 iulie. Daca avem noroc…”