Polonezii publica lista cu firmele “nepatriote” care aduc lactate din strainatate. La noi, procesatorii se bat pe importuri

Polonezii publica lista cu firmele “nepatriote” care aduc lactate din strainatate. La noi, procesatorii se bat pe importuri

 

In timp ce in alte state, autoritatile se intrec in masuri de sustinere a producatorilor locali, inclusiv a exporturilor, la noi fermierii au ajuns sa-si arunce marfa la gunoi. Iar in loc de livrari la extern, avem parte de o crestere scapata de sub control a importurilor.

La trei luni, deficitul Romaniei in comertul cu produse agroalimentare a crescut cu aproape 66% fata de perioada similara din 2020, pana la 755,34 milioane de euro, potrivit datelor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

In topul produselor importate se afla la loc de frunte si lactatele, cantitatile fiind tot mai mari de la an la an. Oare n-ar strica sa procedam si noi ca polonezii care au publicat o lista a firmelor “nepatriote” care importa lactate in defavoarea producatorilor locali?!

Citeste si Calin Musca: Nu se poate sa produci sub 20% din consumul de carne de porc

In timp ce vacarii romani nu au unde sa-si vanda laptele, iar preturile sunt la nivelul de acum 15 ani, dupa cum se plangea recent un fermier cunoscut, procesatorii apeleaza tot mai mult la importuri.

Potrivit datelor  Institutului National de Statistica (INS), importurile de lapte brut s-au majorat cu 24,4% (+26.426 tone) in anul 2020 fata de anul anterior.

Citeste si Ajutor de minimis la legumele cultivate in spatii protejate. Valorificarea productiei: 2 noiembrie – 2 decembrie

Astfel, unitatile procesatoare de lapte au importat o cantitate de lapte brut de 134.918 tone in 2020, fata de cele 108.492 de tone de lapte brut importate in anul anterior. Acestea au colectat de la exploatatiile agricole si centrele de colectare o cantitate mai mare cu 1,1% (+12.572 tone) decat cea colectata in anul anterior, conform datelor INS, pana la 1.134.899 de tone de lapte de vaca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *