Afacerea cu petalele de trandafiri de la Cobadin. Mai mult pasiune decat profit

Afacerea cu petalele de trandafiri de la Cobadin. Mai mult pasiune decat profit

 

Pentru cei care se intreaba cat de rentabila poate fi o plantatie de trandafiri, avem si raspunsul: mai mult pasiune decat profit sau cel putin asa se intampla la noi. In localitatea Cobadin, din judetul Constanta, familia Dumbrava a cultivat pe un hectar de teren trandafiri de dulceata. Nu este orice fel de trandafir este unul special pentru ca reprezinta pasiunea si dramul de nebunie de care a avut nevoie Gigi Dumbrava.

 „M-am apucat de afacerea cu trandafiri dintr-o nebunie. Eu am alte treburi mai serioase, dar afacerea cu trandafiri era o pasiune mai veche. Soiul l-am adus din Tunisia si am inceput cu cinci butasi. El nu traieste la noi si ne-a luat cam 10 ani sa avem un hectar plantat cu trandafiri de dulceata. Acum am ajuns la peste 2.500 de butasi”, a spus antreprenorul Gigi Dumbrava.

Citeste si Calin Musca: Nu se poate sa produci sub 20% din consumul de carne de porc

Cine isi imagineaza ca o afacere de acest tip este usoara, ca doar plantezi butasul si astepti profitul se insala. Mai ales cand nu esti de specialitate. „Am avut un sprijin de la un prieten de la Institutul de Cercetare de la Maracineni, care m-a ajutat sa-l pun pe picioare sa nu-l pierdem, sa se adapteze la solul nostru care este diferit de cel tunisian. In fiecare an facem altoirea la care se pierd cam 70-80% din productie. Cu cantitatea ramasa nu se poate spune ca este o afacere sustenabila”, a precizat proprietarul de plantatie.

Recolta de o tona de petale de trandafir

Afacerea se bazeaza strict pe comercializarea petalelor de trandafiri si a produselor rezultate din acestea. Este un business destul de perisabil din cauza faptului ca petalele de trandafir trebuie recoltate imediat dupa inflorire. Din 2.500 de butasi de trandafiri, intr-un an bun se pot recolta in jur de o tona de petale de trandafiri, iar intr-un an slab 500 de kg.

Citeste si Liceele agricole recupereaza timpul pierdut. Primele achizitii la Dragasani dupa Revolutie: Tractor si remorcuta pentru vie

„Nu este o afacere sustenabila sa poti trai din ea. Noi vindem un kilogram de petale de trandafir cu 30 lei, iar un borcan de 330 de gr cu 18 lei. Vindem direct din ferma, nu avem o piata de desfacere pentru ca nu este un produs care sa asigure o cantitate suficienta tot anul”, a adaugat omul de afaceri.

Sursa: Cuget Liber

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *