Nu este importanta varsta cand poti sa construiesti ceva, spune un tanar antreprenor roman care la 22 de ani, are deja ceva experienta de business, daca se poate spune asa, si isi face in continuare planuri de extindere. Iar in timp ce alti tineri de varsta lui abia isi croiesc drumul in viata, el stie clar ce vrea si ce are de facut. Nu actioneaza nicidecum la intamplare, ci totul este atent studiat si analizat, mai ales ca vorbim despre un absolvent de studii economice. A invatat insa atat de multe despre plante si cunoaste asa de bine piata locala a fructelor, ca pana si un specialist cu state vechi in domeniu ar putea lua lectii de la el…Dincolo de nebunia varstei, Ionel Burtea, managerul Abund Berry, un brand nou pe piata vinului de mure, dar si a fructelor proaspete, este constient de faptul ca nu este usor sa patrunzi pe piata, mai ales ca o data la cativa ani tendintele se schimba…tocmai de aceea incearca sa-si diversifice pe cat posibil activitatea, mergand pana la lantul integrat. Nu in ultimul rand, foarte importanta este si alegerea categoriei de produse pe care vrei sa activezi daca iti doresti sa ai succes.
Citeste si O plantație de aluni din Timis produce materie primă pentru Ferrero Rocher si Raffaello
El de exemplu, s-a orientat mai mult decat bine daca ne gandim la cererea mare de fructe de padure din retail, care dupa cate se pare este segmentul cu cea mai mare crestere a consumului, avans estimat undeva la 185% pe an, la categoria fructe. Spera ca in timp, undeva la zece ani, de exemplu, Abund Berry sa devina un brand cunoscut pe piata.
Procesarea aduce profitul…
Activitatea propriu-zisa a inceput in 2015 in localitatea Ticleni din judetul Gorj, unde au luat nastere primele plantatii. S-a inceput cu mure, care se preteaza foarte bine la solul din zona, au urmat apoi zmeura si catina. Plantele au fost alese in functie de traditia locala, dar si tinandu-se cont de pH-ul zonei. De exemplu, afinele constituie o buna solutie pentru solurile acide, povesteste Ionel Burtea, murele nu au probleme cu fenomenele exterioare (bruma, gheata etc.) spre deosebire de zmeura, care daca are parte de bruma, productia este ca si compromisa in mare parte. De altfel, acesta este si motivul pentru care tanarul nici nu vrea sa extinda suprafetele de zmeura.
Cat despre rentabilitate, toate plantele pot aduce profit, daca se ajunge la procesare, recunoaste Burtea. Asa se si explica de ce acorda atat de multa importanta acestei activitati, pe care vrea sa o puna la punct cu ajutorul fondurilor europene, in conditiile in care productia va creste semnificativ in anii urmatori. In 2017, productia recoltata de pe cele 5 ha de mure si 1 ha zmeura a mers in mare parte catre retail, insa o parte din cantitatea de mure a constituit materie prima pentru productia de vin, o noutate pentru piata locala. O productie limitata deocamdata, dar pentru care exista toate primesele sa se mareasca, daca ne gandim ca in acest an plantatia de mure va ajunge la 7 hectare.
Citeste si EXCLUSIV: STUDIU DE PIATA “LEGUME DE SERA SI SOLARII”
Abund Berry este prezenta deja in cateva retele mari de retail, chiar daca numai in cateva unitati, fiind purtate discutii si cu alte lanturi, in perspectiva majorarii productiei in anii viitori, dar si a diversificarii gamei de produse, mergand de la fructe proaspete, sirouri, dulceata, fructe uscate, pana la ulei de catina.
Recent, a fost inaugurata si o line mica de procesare, dulceturile produse aici fiind gata sa fie livrate pe piata. Pentru viitor, insa, Ionel Burtea se gandeste la ceva mai mare, o unitate de procesare fructe de padure si catina, o investitie de circa 1,2 milioane de euro, care ar urma sa fie realizata pe bani europeni, daca proiectul sau va fi aprobat. Materia prima va fi asigurata din surse proprii, inclusiv catina, in conditiile in care in acest an ii intra in productie 25 ha, dar vor fi colectate fructe de padure si de la alti producatori din Gorj.
Plantatia de catina este un proiect lansat alaturi de un partener local, urmand sa se intinda pe circa 50 de hectare in final. Toate sunt investitii importante care au necesitat timp si bani. Si ca sa va dati seama de efortul financiar, doar cateva date: infiintarea unui hectar de mure costa 15.000-20.000 de euro, la zmeura pretul este ceva mai mic cu aproximativ 3.000 de euro, iar catina – 13.000 euro.
Citeste si Producator fructe: Am distrus 4 ha de zmeura pentru ca nu am avut cu cine sa le muncesc
Burtea ar vrea sa produca si capsune in spatii protejate, fructe foarte cerute in magazine, si chiar pe bani europeni. Are in plan un proiect in valoare de peste 1 milion de euro pe care vrea sa-l depuna la AFIR. Planuri multe si ambitioase…iar probabil in timp, vor mai aparea si altele pe care le va realiza alaturi de parintii lui, doi avocati de profesie, pentru care agricultura a devenit in timp mai mult decat un hobby. Aschia nu sare departe de trunchi….
One thought on “Fructele de padure, pariul unui tanar de 22 de ani”