Intrat intr-un con de umbra nemeritat de ani de zile, invatamantul tehnologic, iar cel agricol, in mod special, din Romania incearca acum sa iasa la lumina si sa se familiarizeze cu noile tendinte in tehnologie. La Dragasani, in Valcea, la Liceul Tehnologic Bratianu, unde invata circa 1.000 de elevi, au fost achizitionate, utilaje pentru vie cu bani de la stat, o premiera pentru ultimele decenii.
Directorul liceului, Tiberiu Vatafu, recunoaste ca din 2009 de cand ocupa aceasta functie, nu s-a cumparat nimic pentru dotarea unitatii. “Daca nu ai ceva modern, cum sa-l atragi pe tanar?!”, se intreaba directorul.
Din pacate, este o situatie cu care ne intalnim nu doar aici, ci peste tot in tara pe unde astfel de licee au reusit sa supravietuiasca. Ori cu tehnologie din secolul trecut, materie depasita din multe puncte de vedere si cu tot mai putini elevi, este lesne de inteles starea janica in care se afla multe dintre ele in prezent si de ce nu reusesc sa asigure necesarul de specialisti de care agribusiness-ul romansc are atata nevoie.
Bani de la buget
Vestea buna este ca acum au primit ceva bani si incearca sa recupereze ramanerea in urma. Este vorba de un program in valoare de 10 milioane lei derulat de Ministerul Agriculturii pentru sustinerea unui numar de 56 de licee, cu profil preponderent agricol.
“Prima transa a fost de 175.000 lei, am cumparat deja utilajele: un tractor, o remorcuta, tocatoare de iarba, o instalatie de stropit si o grapa pentru vie, tinand cont ca avem doua hectare de vie. Mai avem 369.000 lei in cont si urmeaza sa facem o licitatie pentru a cumpara utilaje agricole de cultura mare. Consiliul de administratie al scolii stabileste ce utilaje cumparam, in functie de necesitatile si de raportul facut de inginerii nostri” – Tiberiu Vatafu, directorul liceului tehnologic Bratianu din Dragasani.
In cadrul liceului exista si cateva clase pentru elevii care vor sa se specializeze in industria alimentara sau agricultura, atat la zi, cat si la seral, precum si o scoala profesionala, cu specializarea mecanica agricola+ horticultura cu 24 de locuri. Directorul spune ca are in plan sa readuca la viata ferma zootehnica anul viitor, dar si un parteneriat cu o crama din zona, astfel incat elevii sa poata sa puna in practica ceea ce invata la cursuri.
Ministru Agriculturii Adrian Oros, insotit de o delegatie care a inclus secretari de stat si directori din minister, a vizitat, joi, mai multe investitii din judetul Valcea, dar si liceul din Dragasani. Cu aceasta ocazie, oficialul roman a anuntat si fonduri de 70 milioane euro pentru invatamant, inclusiv invatamant agricol dual, care vor veni in Romania prin Planul National de Rezilienta si Redresare (PNRR).
5 thoughts on “Exclusiv. Liceele agricole recupereaza timpul pierdut. Primele achizitii la Dragasani dupa Revolutie: Tractor si remorcuta pentru vie”