Valeriu Tabara, ASAS: Pretul graului pe piata internationala nu este cel real

Valeriu Tabara, ASAS: Pretul graului pe piata internationala nu este cel real

 

Valeriu Tabara, presedintele Academiei de Stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu-Sisesti” (ASAS), trage un serios semnal de alarma cu privire la pretul graului pe piata internationala, situatie care ii afecteaza in mod direct pe fermierii romani. De cele mai multe ori, aflati sub presiune, acestia sunt nevoiti sa vanda productia la preturi care nu reflecta adevarata calitate a recoltei, deoarece nu se fac toate testele care sa ateste acest lucru.

‘’Pretul graului nu este cel real pe piata internationala, o spun cu toata raspunderea. Duneavoastra pierdeti atunci cand vindeti graul sub o anumita presiune, fara sa fie testat din toate punctele  de vedere. In al doilea rand, atentie la tehnologie’’, s-a adresat Valeriu Tabara fermierilor prezenti la Ziua Graului Moldova 2021, eveniment  organizat de APPR – Mandru ca sunt fermier si Asociatia Granarii, in data de 29 iunie 2021 la Podu Iloaiei, judetul Iasi.

Pe plan mondial, calitate la grau nu inseamna numai masa hectolitrica, proteina sau gluten, indici importanti pentru industria panificatiei, a declarat Tabara, care a vorbit si de eforturile cercetatorilor romani de a pune la punct o  tehnologie de imbogatire a bobului de grau si a painii in microelemente.

Ziua Graului Moldova 2021, eveniment  organizat de APPR – Mandru ca sunt fermier si Asociatia Granarii, in data de 29 iunie 2021, a fost gazduita de Grupul de firme Panifcom. La eveniment au fost prezenti peste 400 de agricultori din zona de Nord – Est si Sud-Est a tarii.

Cu aceasta ocazie, fermierii au putut sa analizeze loturile comparative ale mai multor companii producatoare de cereale paioase, sa se orienteze catre noi solutii privind produsele de protectia plantelor, dar si sa ia contact cu utilajele si echipamentele agricole prezentate de companiile participante la eveniment.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *