Uniunea Salvam Taranul Roman solicita ajutoare de stat pentru legumicultori de la 20.000 euro, pana la 100.000 euro/ferma

Uniunea Salvam Taranul Roman solicita ajutoare de stat pentru legumicultori de la 20.000 euro, pana la 100.000 euro/ferma

 

Uniunea Salvam Taranul Roman (USTR) solicita sprijinul autoritatilor privind acordarea de ajutoare de stat catre legumicultorii mici si medii, in contextul preturilor foarte scazute de achizitie la legumele de sezon si care vin dupa un an 2020 extrem de dificil, se arata intr-o scrisoare deschisa semnata de Ionel Paunel.

Sectorul legumicol, cu precadere legumicultorii mici si medii se afla la limita de subzistenta, exclusi fiind de pe lista producatorilor care au beneficiat de ajutoarele de pandemie.

Citeste si Sitaru, APPR: Pare ca D-zeu si-a intors fata catre noi. Speram sa ne echilibram financiar in 2021

 USTR cere acordarea unor ajutoare de stat pentru legumicultori care sa porneasca de la 20.000 euro/ferma, pana la 100.000 euro/ferma, respectiv 300.000 euro pentru cooperative, grupuri si organizatii de producatori.

SCRISOARE DESCHISA

LEGUMICULTURA IN COLAPS

Catre,

Presedintele Romaniei

Parlamentul Romaniei,

Presedintele Camerei Deputatilor

Presedintele Senatului

Guvernul Romaniei

Prim-Ministrul Romaniei

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

Presedintele Comisiei pentru Agricultura din Senat

Presedintele Comisiei pentru Agricultura din Camera Deputatilor

Partidul Nationa Liberal

Partidul Social Democrat

USR-Plus

Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania

Alianta pentru Uniunea Romanilor

Partidul Miscarea Populara

Partidul PRO Romania

Stimata Doamna/ Stimate Domn

Uniunea Salvam Taranul Roman reprezentata de Ion Paunel, va solicita sprijinul privind acordarea de ajutoare de stat catre legumicultorii mici si medii in contextul preturilor foarte scazute de achizitie la legumele de sezon. Totodata legumicultorii au suferit pierderi in cursul anului 2020 ca urmare a inchiderii pietelor agro-alimentare, a pietelor en-gros, precum si din cauza masurilor dispuse in sectorul HORECA. In plus in anul 2020 am avut si inghet timpuriu, grindina, inundatii urmate de seceta si cu toate acestea s-au realizat productii dar care nu au putut fi comercializate, consecinta fiind aruncarea produselor.

In anul 2021 desi am avut promisiuni privind continuarea programului tomata si altor programe incepute anterior, acestea sau materializat intr-un tarziu dar cu diminuarea cuantumurilor. Va solicitam sa observati ca sectorul legumicol a fost un sector care a fost foarte putin sprijinit ca urmare a pierderilor suferite din cauza pandemiei, cel mai sprijinit sector fiind sectorul cresterii animalelor, diferentele fiind semnificative cu toate ca Uniunea Europeana a dat derogari pentru sprijinul micilor producatori dar si a formelor asociative.

In acest context, este evident ca ajutoarele de stat sau acordat intr-un mod cu totul discretionar, fara o consultare reala si fara o viziune pe termen scurt si mediu. Formelor asociativ , respectiv cooperativelor dar si altor entitati care se afla in lantul comercial nu li s-a acordat nici un fel de sprijin, desi se puteau acorda pana la 200.000 euro. Nimeni nu a contabilizat pierderile suferite de producatorii mici si medii, nici macar nu au fost interesati, singura masura luata fiind redeschiderea pietelor agro-alimentare in exterior. Toate acestea nu au facut altceva decat sa faciliteze importurile de produse vegetale din spatiul extra comunitar, dar si din spatiul comunitar in detrimentul productiei autohtone.

Dezinteresul fata de sectorul legumicol este evident din partea autoritatilor cu putere de decizie, astfel va dam un exemplu elocvent, respectiv, pana la data de 1 mai 2021, Romania, ca si celelalte state membre, ar fi trebuit sa transpuna in legislatia nationala Directiva privind practicile comerciale neloiale care reglementeaza relatia dintre marile lanturi de magazine si furnizorii lor. Momentan insa, proiectul de lege prin care se va face transpunerea este “pe drum” intre Senat si Camera Deputatilor, ca sa nu mai vorbim de lipsa de politici privind sectorul legumicol.

Citeste si De la trufanda, la castravetii fara pret. Cum vede George Scarlat problemele micilor producatori

Avand in vedere aspectele mentionat, dar si faptul ca sectorul legumicol, cu precadere legumicultorii mici si medii se afla la limita de subzistenta datorita unei lipse a politicilor pe termen scurt si mediu, unei lipse de viziune in ceea ce priveste incurajarea asocierii prim masuri stimulative pentru fermierii care se asociaza, solicitam masuri concrete si urgente :

  • Infiintarea unui compartiment de horticultura in cadrul MADR
  • Reglementarea in sectorul legume-fructe si actualizarea legislatiei acestui sector conform necesitatilor actuale (trasabilitate, sortare, ambalare, etichetare etc)
  • Acordarea unui ajutor de stat cu o valoare incepand de la 20.000 euro/ferma pana la maxim 100.000 euro/ferma.
  • Acordarea unui ajutor de stat pentru cooperative, grupuri si organizatii de producatori de pana la 300.000 euro, conform derogarilor Comisiei Europene in contextul pandemiei COVID19 si a amendamentelor aduse Regulamentului.

Cu deosebita consideratie si respect,

Reprezentant USTR,

Ion Paunel

Membri ”Uniunea Salvam Taranul Roman” :

Federatia Sindicatelor Democratice din Agricultura (afiliat CSDR) ‐ Tudor Dorobantu, Presedinte

Federatia Nationala a Lucratorilor (afiliat BNS) ‐ Horatiu Raicu, Presedinte

Sindicatul Producatorilor Agricoli Olt ‐ Ion Paunel, Presedinte

Asociatia Legum‐Ro‐Fruct Sud‐Vest Oltenia ‐ Gogu Lucian, secretar General

Asociatia Femeilor din Mediul Rural Olt ‐ Popa Simona, Presedinte

Asociatia Producatorilor de legume ECOLEG – Fedorov Eusehnie

Asociatia Nationala a Tinerilor Producatori de Legume si Alte Produse Zeotehnice Matca – Ciocan Florinel, Presedinte

Asociatia de Producatori de Flori Muntenia – Calin Ion, Presedinte

Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultura

Floricultura, Plante Aromatice Buzau ‐ Costel Vanatoru

Cooperativa Agricola Lunca Somesul Mic Anca Marcu, Director Executiv

Cooperativa Agricola Legume de Vidra Lacatus Victor, Director Executiv

Cooperativa Agricola Legume de Glodeanu Sarat ‐ Claudiu Breazu , Presedinte

Cooperativa Agricola Rosiori de Ialomita ‐ Valentin Cristea, Presedinte

Cooperativa Agricola Jilavele ‐ Roxana Rosculet, Presedinte

Organizatie de producatori TOMATE COM, Mircea Bujor, Presedinte

Federatia Uniunea Producatorilor Agricoli si Organizatiilor Interprofesionale”

One thought on “Uniunea Salvam Taranul Roman solicita ajutoare de stat pentru legumicultori de la 20.000 euro, pana la 100.000 euro/ferma

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *