Estimari productie 2021: 10 mil. tone de grau si 1,4 mil. tone orz

Estimari productie 2021: 10 mil. tone de grau si 1,4 mil. tone orz

 

Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Marius Micu, sustine ca 2021 va fi “categoric un an agricol mai bun fata de anul trecut”, puternic afectat de  seceta pedologica. Estimarile ministerului privind recolta de paioase se ridica la 9,9 milioane tone la grau, 1,4 milioane tone la orz, 252.000 de tone- orzoaica de toamna si 191.700 de tone la orzoaica de primavara.

 “In urma precipitatiilor, rezervele de apa din sol sunt la cote satisfacatoare apropiindu-se in anumite zone de limitele optime. In mare parte a tarii s-a refacut rezerva de apa, iar culturile agricole arata bine din punct de vedere al starii de vegetatie. Categoric va fi un an agricol mai bun fata de anul trecut daca situatia ramane in parametri actuali şi nu mai exista intensificari ale acestor fenomene care afecteaza culturile agricole. In aceste conditii, estimam pentru acest an o productie de grau de aproximativ 9,9 milioane tone, la orz estimam 1,4 milioane tone, la orzoaica de toamna – 252.000 de tone, iar in ceea ce priveşte orzoaica de primavara – 191.700 de tone. Aceste informatii ne sunt comunicate de Directiile pentru agricultura judetene (DAJ), prin ele colectam aceste estimari. Precizez ca sunt doar estimari la momentul de fata, intrucat pot aparea situatii in care productiile agricole sa fie afectate”, a declarat Marius Micu pentru Agerpres.

In ceea ce priveşte estimarile de productie pentru culturile insamantate in primavara, reprezentantul MADR a precizat ca nu au fost facute deocamdata, deoarece acestea se afla inca in stadii incipiente de vegetatie.

Citeste si Cine se teme de agricultura romaneasca? Ministrul Adrian Oros – Ionut Olteanu

In anul agricol 2020/2021 a fost insamantata cu culturi agricole o suprafata totala de aproape 8 milioane ha, din care 3,107 milioane ha in toamna lui 2020 şi 4,874 milioane ha in primavara. Deşi suprafata programata pentru insamantare in primavara lui 2021 a fost de 5,4 milioane ha, s-a realizat doar 90,12% din aceasta suprafata.

 

One thought on “Estimari productie 2021: 10 mil. tone de grau si 1,4 mil. tone orz

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *