Sectorul agricol este in continua dezvoltare, iar digitalizarea joaca un rol semnificativ in cresterea productivitatii, profitabilitatii, a sustenabilitatii si a rezilientei la schimbarile climatice. Transformarea digitala in agricultura contribuie la realizarea unor imbunatatiri semnificative ale mijloacelor de trai pentru fermierii de pretutindeni si toti cei implicati in lantul agro-alimentar.
Agra Asigurari este compania care a introdus digitalizarea in domeniul asigurarilor agricole din Romania si pune la dispozitia fermierilor mai multe resurse digitale. Am stat de vorba cu Iulia Parapianu, Director Adjunct Agra Asigurari Romania, pentru a afla mai multe despre beneficiile aduse de aceste instrumente in activitatea cotidiana a fermierilor, dar si despre perspectivele de dezvoltare ale companiei privind digitalizarea pentru urmatorii ani.
Ce inseamna digitalizarea in domeniul asigurarilor agricole?
Digitalizarea in sectorul asigurarilor agricole reprezinta ajutorarea fortei de vanzari si implicit a fermierilor prin simplificarea procesului de emitere a politelor. Noi solicitam un numar minim de documente si ne preocupam activ de digitalizarea proceselor si a documentelor pentru ca ne dorim sa reducem pe cat posibil birocratia la intocmirea documentatiei si sa lucram paperless, asemenea colegilor nostri din Austria.
Cand a inceput procesul de digitalizare la Agra Asigurari? Ce a presupus si cat timp a durat?
Inca de la infiintarea sucursalei am emis politele in format electronic si evaluarea daunelor s-a produs doar digital cu ajutorul tabletelor. Proiectele de digitalizare sunt dezvoltate concomitent in toate sucursalele Österreichische Hagelversicherung si sunt adaptate nevoilor pietei locale. Prin modul nostru de lucru am eficientizat considerabil emiterea de polite, nefiind necesare din partea fermierului acele devize tehnologice si documentele din ultimii ani. Continuam procesul de digitalizare si facem investitii majore pentru numeroase proiecte in curs prin care ne propunem sa facilitam si sa oferim accesul transparent la o polita de asigurare agricola.
Care sunt functionalitatile digitale de care beneficiaza fermierii? Cum functioneaza si cum ii influenteaza pe brokeri si pe fermieri?
Punem la dispozitia fermierilor doua resurse digitale care sa ii sprijine in activitatea de zi cu zi, respectiv aplicatia AgraSat si portalul online.
Aplicatia AgraSat culege date de la satelitii spatiali Sentinel (ESA) si Landsat (NASA) inregistrate in ultimele 12 luni si ofera fermierilor acces la informatii despre starea culturilor. Pe baza lor fermierii isi pot vizualiza starea culturilor si de asemenea, isi pot stabili strategiile proprii de intretinere pentru fiecare cultura.
Portalul este o unealta de mare ajutor pentru toti colaboratorii nostri, intrucat acolo ei isi pot vedea politele de asigurare, isi pot aviza daunele, dar si urmari in timp real procesul de decontare. Pentru brokeri este de mare folos deoarece au acces la toate documentele si datele politelor pe care le-au intermediat. Pentru fermieri, beneficiile sunt aceleasi, cu un avantaj suplimentar: prin accesarea AgraSat isi pot monitoriza cu ajutorul imaginilor din satelit progresul vegetativ pe parcelele asigurate.
Cum se evalueaza digital daunele din teren?
Daunele se evalueaza digital cu ajutorul unei aplicatii numita MOSES, ce are in spate un proces amplu de cercetare-dezvoltare si o metodologie certificata pentru fiecare tip de cultura in parte. Evaluatorul, in prezenta fermierului, analizeaza cultura afectata si introduce informatiile electronic in protocolul de dauna. Acesta trebuie sa fie foarte precis, sa cunoasca tipul de cultura, gradul de daunare si capacitatea de refacere a plantei. Pe baza informatiilor introduse, se emite protocolul de dauna, iar echipa Agra Asigurari calculeaza ulterior despagubirea in functie de suma asigurata, cu ajutorul unui program specializat de gestionare a politelor, IBISS.
In ce masura contribuie digitalizarea la eficientizarea procesului de evaluare?
Cel mai important avantaj de mentionat este faptul ca procesul este mult mai rapid decat daca am sta sa completam manual toate documentele. Daca avem toate datele de la evaluator si client putem emite un decont de dauna si la 3 zile de la evaluare, iar plata sa o efectuam in decurs de o saptamana.
Care este feedback-ul fermierilor privind acest proces?
Avem tot mai multi fermieri care ne solicita acces la aceste servicii, care doresc sa-si acceseze arhiva digitala si sa vada stadiul de decontare al daunei. De asemenea, avem si clienti care folosesc serviciul AgraSat din cadrul aplicatiei si isi observa stadiile de vegetatie pe parcelele asigurate, iar acest serviciu este apreciat in primul rand de fermierii cu suprafete mici, care nu isi permit un program digital pentru administrarea fermei.
Credeti ca pandemia a accelerat nivelul de digitalizare in industria agricola?
Cu siguranta, intrucat vedem o mai mare deschidere in piata pentru solutii digitale, iar ritmul de acceptare a tehnologiei a crescut. Cu ajutorul trainingurilor si scolarizarilor online am ajuns sa ne facem cunoscute produsele de asigurare Agra Asigurari mult mai multor brokeri. Din dorinta de a pastra legatura cu colaboratorii nostri, am comunicat mai mult prin intermediul social media si am sporit numarul newsletterelor cu informatii importante pentru acestia.
Cum vedeti evolutia industriei agricole pentru urmatorii ani?
Agricultura este intr-un continuu proces de transformare. Exista multe oportunitati de dezvoltare prin produse noi si consideram ca din ce in ce mai multi fermieri vor fi mai deschisi sa foloseasca asigurari agricole. De la infiintarea sucursalei in 2016, cand asiguram 160.000 de ha, ne-am marit portofoliul de 5 ori, ajungand la 800.000 de ha si ne asteptam la o crestere in continuare si de ce nu, in urmatorii ani ne dorim sa asiguram un milion de hectare.
Care sunt perspectivele de viitor pentru Agra Asigurari din punct de vedere digital? Ce functionalitati noi va propuneti sa introduceti in urmatoarea perioada?
Consideram ca tehnologia ne ofera o multitudine de posibilitati de distributie digitala. Lucram la dezvoltarea unui proiect de emitere a ofertelor online ce se adreseaza in primul rand brokerilor colaboratori si are scopul de a eficientiza emiterea ofertelor pentru asigurati. Ne dorim sa imbunatatim in continuare procesele si fluxul de lucru in beneficiul clientilor si al colaboratorilor.
De asemenea, vom lucra din ce in ce mai mult cu date din satelit, iar momentan lucram la dezvoltarea unui produs de seceta parametric (Soil Water Index), care masoara umiditatea din sol din 500 in 500 de metri. In paralel lucram la eficientizarea procesului de vanzari, in special la ajutorarea fortei de vanzari, iar cu ajutorul portalului dorim sa venim in sprijinul brokerilor prin emiterea de oferte online. Nu in ultimul rand, vom continua digitalizarea evaluarilor de dauna in functie de produsele pe care le vom aduce pe piata.
One thought on “Digitalizarea in sectorul asigurarilor agricole. Interviu cu Iulia Parapianu, Director Adjunct Agra Asigurari Romania”