Cat ii costa pe producatorii de cartofi un depozit de 500 de tone. De ce le trebuie 600 mil. euro

Cat ii costa pe producatorii de cartofi un depozit de 500 de tone. De ce le trebuie 600 mil. euro

 

Romania isi asigura doar 40% din consumul de cartofi din productia interna, pe fondul reducerii suprafetelor, recul determinat in mare parte de absenta spatiilor de depozitare. Pentru ca vrem sau nu sa recunoastem, fermierii romani au renuntat la aceasta cultura nu neaparat din cauza importurilor, ci deoarece nu au unde sa-si tina recolta, care este perisabila, dupa cum se stie. Ca lucrurile sa intre pe fagasul firesc, ar fi nevoie de circa 600 milioane de euro, suma necesara pentru realizarea de investii in constructia de depozite performante, unde sa poata fi tinuta productia pe toata perioada anului.

Dintr-o productie estimata undeva la 1,7 milioane de tone de cartofi pe an, ar fi nevoie de spatii de depozitare pentru circa un milion de tone, potrivit datelor Clubului Fermierilor Romani.

Citeste si Dan Hurduc, presedinte CFRO: Exista o usoara tendinta de antagonizare a relatiilor fermieri mari vs fermieri mici

”Propunerea Clubului Fermierilor Romani in parteneriat cu Federatia Nationala „Cartoful” din Romania vizeaza indreptarea balantei comerciale a cartofului, deoarece exista un deficit anual de aprox. 65 mil. euroPropunerea vizeaza ca aceasta investitie sa fie realizata cu 20% aport propriu al fermierului, iar diferenta sa fie suportata prin politici sustenabile de catre Administratia Fondului pentru Mediu in zona de anvelopare a depozitelor si Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, exemplu de practica realizata deja in tarile occidentale. In 7 ani, o astfel investitie anuala de aprox 62 mil. euro va conduce la acoperirea productiei proprii privind necesarul de consum intern”, sustine  Laszlo Becsek, un producator important de cartofi, care este si membru in Consiliul Director al Clubului Fermierilor Romani.

Concret, fermierii ar trebui sa participe cu un aport de 20%, 100 mil. euro sa vina de la Ministerul Mediului, iar restul de 400 mil. euro sa fie obtinut din alte fonduri, spune producatorul.

Realizarea unui depozit pe cont propriu este, insa, ca si imposibila in Romania, daca fermierii nu au acces la fondurile europene. Spre exemplu, un depozit de 500 tone  presupune o investitie de 360.000 euro, pentru o capacitate de 1.000 de tone este nevoie de 485.000 euro, in timp la 1.500 tone vorbim de o investitie de 585.000 euro.

 “La 500 tone investitia in construirea depozitul se ridica la 100.000 euro, lazile costa 40. 000 euro, sistemul de climatizare 60.000 euro, mai trebuie neaparat un utilaj de receptie, in total, se ajunge la 360.000 euro. Pentru un producator cu 15 ha de cartof este aproape imposibil sa realizeze o asemenea investitie din surse proprii”, declara Laszlo Becsek.

Citeste si Romulus Oprea, FNCR: Este de-a dreptul jenant. Nu reusim sa sustinem si sa ne vindem productia de cartofi pe piata interna, in timp ce importurile au ajuns la 60%

In Romania, exista un numar de 1.175 fermieri care lucreaza in jur de 15 ha fiecare, iar 223 fermieri au 250 ha, potrivit datelor APIA.

Citeste si Cartoful aduce un deficit anual de circa 65 mil. euro la balanta agroalimentara. Probleme mari in sector

Suprafetele cu cartofi se ridica, in prezent, la aproximativ 34.000 ha, din care 3.500 ha  sunt cartofi pentru industrializare, aproximativ 600 ha reprezinta cartofi de samanta si 28.000 ha sunt cartofi pentru consum. (VP)

2 thoughts on “Cat ii costa pe producatorii de cartofi un depozit de 500 de tone. De ce le trebuie 600 mil. euro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *