Energia electrica, gazele naturale si uleiul comestibil s-au scumpit cel mai mult in ultimul an, in timp ce la polul opus, cartofii au inregistrat cele mai semnificative scaderi de tarife, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Mai mult, Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, anunta ca din toamna vom avea parte de cresteri foarte mari la preturi.
In intervalul iulie 2020 – iulie 2021, preturile la energie electrica au urcat cu 24,65%, la gaze naturale cu 20,55%, la uleiul comestibil cu 18,08%, iar la cartofi au fost consemnate scaderi de pret de 31,02%, arata Agerpres.
Citeste si Romulus Oprea, FNCR: Este de-a dreptul jenant. Nu reusim sa sustinem si sa ne vindem productia de cartofi pe piata interna, in timp ce importurile au ajuns la 60%
La alimente, cel mai mult s-au scumpit uleiul comestibil – 18,08%, branza de oaie – 6,01% si pestele proaspat – 5,76%, iar cele mai importante scaderi de pret au fost inregistrate la cartofi – 31,02%, fructele proaspete – 4,93% si citricele si alte fructe meridionale – 2,38%.
De la inceputul acestui an, uleiul s-a scumpit cu 14,19%, citricele si alte fructe meridionale cu 13,40%, iar fructele proaspete cu 10,93%, in timp ce ouale au fost mai ieftine cu 4,68%, iar cartofii cu 3,92%.
Cresteri de preturi intre 5 si 5,5%!
Banca Nationala a Romaniei a majorat la 5,6% prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, in principal, din cauza scumpirilor la electricitate, si la 3,4% pentru sfarsitul anului viitor, a anuntat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
„Prognoza noastra este ca prin eforturi, inclusiv in domeniul monetar, vom reusi sa tinem preturile undeva intre 5 si 5,5%. Ma refer la indicele preturilor de consum. Deci cresterile din toamna vor fi foarte mari. Pentru sfarsitul anului urmator datorita faptului ca dispare si efectul de baza din in ianuarie cu electricitatea si cel din vara cu gazele naturale prognoza noastra este indicele preturilor de consum coboara la 3,4%”, a declarat Mugur Isarescu.
Citeste si Miel din rasa Suffolk la pret de masina de lux. Cate zeci de mii de euro a platit cumparatorul
Fata de prognoza anterioara, estimarea pentru finalul acestui an este in crestere cu 1,5 puncte procentuale, iar cea pentru finalul anului mai mare cu 0,4 puncte procentuale. Jumatate din inflatia de 5% este din preturi administrate, pe care Banca Centrala nu are posibilitatea sa le controleze.
„Nu poti sa te bati cu cresteri de preturi la electricitate marind rata dobanzii. Deci scopul nostru cand facem, intarim politica monetara, este sa descurajam alte cresteri de preturi si sa ducem cresterea economica in limita in care poate economia sa echilibreze cererea cu oferta”, a spus Mugur Isarescu.