Grau – cotatie in crestere pe Bursa de la Chicago. Trei mari jucatori pe piata si-au revizuit in scadere estimarile de productie

Grau – cotatie in crestere pe Bursa de la Chicago. Trei mari jucatori pe piata si-au revizuit in scadere estimarile de productie

 

Cotatia la grau a crescut vineri, 13 august, la Bursa de la Chicago, dupa publicarea raportului Wasde de catre departamentul american pentru agricultura (USDA). Raportul revizuieste in scadere estimarile privind productia mondiala de grau in sezonul 2021-2022 de la 792,40 milioane tone, luna trecuta, pana la 776,91 milioane tone, in prezent. Astfel, buselul de grau (circa 27 kg) cu livrare in septembrie a inchis sedinta la un nivel de 7,6223 dolari, raportat la 7,5350 dolari in ziua de joi, cresterea fiind de 1,16%.

Nu este, insa, singurul raport care avertizeaza ca va fi agitatie mare pe piata graului, din cauza productiei mai mici. Agritechtrade.com estimeaza o scadere a stocurilor de grau, in acest an, cu 12,7 milioane de tone, pana la 279 milioane tone. Surpriza vine din partea Rusiei, un jucator important pe piata cerealelor, pentru care prognozele privind productia de grau au fost revizuite in scadere pana la 72,5 milioane tone, fata de 85 milioane tone, luna trecuta. Prognoze mai mici sunt si pentru Canada, din cauza caldurii, recolta fiind estimata in prezent la 24 milioane tone, fata de 31,5 milioane tone anterior. In aceste conditii, este asteptat pentru sezonul 2021/2022 un deficit de 10 milioane tone, pe fondul unei cereri superioare ofertei.

O productie mai mica s-ar putea sa avem si in Franta, mai precis, este vorba de un recul de 1,5 milioane tone. Australia, in schimb, si-a marit prognozele de productie cu circa 1,5 mil. tone pana la 30 mil. tone, iar Ucraina cu 3 mil. tone pana la un record de 33 mil. tone. In ceea ce priveste Romania, dupa toate datele se va ridica undeva la 12 mil. tone, in crestere semnificativa fata de 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *