Producatorii romani de cartofi acopera undeva la 40% din consumul intern, restul fiind reprezentat de importuri. Situatia este de-a dreptul dramatica, daca nu jenanta, daca tinem cont de faptul ca Romania, altadata un jucator important pe aceasta piata, produce tot mai putin de la an la an. Paradoxul este, insa, ca nici așa, cultivatorii nu reușesc sa-și vanda marfa in propria lor tara, in contextul concurentei acerbe din partea importurilor, ca sa nu mai vorbim de accesul dificil in marile retele de retail, a caror pondere in piata este tot mai importanta in detrimentul comertului traditional.
O veste buna ar fi ca de ceva vreme, cartofii romanesti iau drumul catre Republica Moldova sau Ucraina, de exemplu, iar consumatorii de aici se declara satisfacuti de calitatile cartofilor autohtoni.
“Este de-a dreptul jenant ca noi mari producatori de cartofi sa nu fim capabili sa sustinem productia interna. Paradoxul romanesc continua n-am reusit sa ne desfacem productia, anul acesta, pe piata romaneasca, foarte multi producatori au avut noroc cu clientii nostri din Moldova si Ucraina, pe care i-am ignorat si pentru care a trebuit sa aratam mai multa deschidere. Sa stiti ca avem semnale foarte bune ca au apreciat calitatea cartofului produs de noi”, a declarat Romulus Oprea, presedintele Federatiei Nationale “Cartoful” din Romania IFNCR), la simpozionul dedicat sectorului cartofului, eveniment care s-a desfasurat la ferma Gusutri Com (detinuta de Cleonic Sucaciu) din comuna Dragus din judetul Brasov. Partenerul principal a fost Agricover.
Citeste si Fructe si legume romanesti de la Profi sub marca “Proaspete de la noi”
Pretul corect
Fermierii spun ca sunt deranjati de importurile de cartofi “fara acte”, care sub un leu/kg nu au cum sa intre in tara, dupa cum a declarat Laszlo Becsek, un producator important de cartofi, membru al consiliului director al Clubului Fermierilor Romani.
Si aceasta in conditiile in care producatorii romani nu reusesc sa-si vanda marfa nici cu 20-25 de bani/kg, cum este situatia de la Lunguletu, Dambovita…Iar cum de depozite nu putem vorbi, este mai mult decat clar cat de rentabila este cultura pentru o mare parte dintre fermieri.
Citeste si Sitaru, APPR: Pare ca D-zeu si-a intors fata catre noi. Speram sa ne echilibram financiar in 2021
Suprafetele cultivate cu cartofi in Romania si inregistrate la APIA se ridica la circa 34.000 ha. Potrivit datelor INS, ele sunt, insa, cu mult mai mari, undeva la 170.000 ha, oricum departe de cele 400.000 ha, cat exista inainte de 1989. Consumul intern este estimat la 100 kg/cap de locuitor pe an, arata datele INS, insa, Romulus Oprea spune ca in realitate este vorba de circa 60 kg/cap de locuitor/an.
Manifestarea a fost organizata de Clubul Fermierilor Romani, Federatia Nationala ”Cartoful” din Romania si Grupul Producatorilor de Cartofi din ”Tara Fagarasului”, iar cu aceasta ocazie au fost puse in discutie prioritatile agriculturii romanesti si strategia de dezvoltare a sectorului cartofului in perioada 2021-2027. La eveniment a fost prezent Adrian Oros, ministrul Agriculturii, fermieri – producatori de cartofi din regiune, reprezentanti ai autoritatilor centrale si locale, precum si cu specialisti din agribusiness.
4 thoughts on “Romulus Oprea, FNCR: Este de-a dreptul jenant. Nu reusim sa sustinem si sa ne vindem productia de cartofi pe piata interna, in timp ce importurile au ajuns la 60%”