Sistem de irigatii inovator pe 5.000 ha.  Proiectul apartine Grupului Serban, fiind realizat de Netafim si Reinke

Sistem de irigatii inovator pe 5.000 ha. Proiectul apartine Grupului Serban, fiind realizat de Netafim si Reinke

 

Netafim si Reinke dezvolta sisteme inovatoare in domeniul irigatiilor, pentru agricultura romaneasca de precizie, in cadrul unui proiect legumicol ce se intinde pe 5.000 ha si care apartine Grupului Serban. Acesta este si cel mai amre proiect de irigatii din judetul Bacau.

In data de 19 August 2021, companiile Netafim powered by EPRS Romania si Reinke powered by BNY Holding au organizat in ferma vegetala Grup Serban un seminar cu tema ”Sisteme integrate de irigare pentru agricultura de precizie”.

Seminarul a avut loc direct in camp, langa platforma de irigare prin picurare, unde se afla statia de pompare, bateriile de filtrare, precum si instalatiile si bazinele de fertilizat. Nicolae Serban, fondatorul Grupului Serban, Bogdan Zainea, managerul Netafim powered by EPRS Romania, Dragos Zainea, managerul Reinke powered by BNY Holding, Marius Eftene, Directorul de Marketing al celor doua companii si Isaac Tzarfati, consultant agricol, au prezentat solutiile tehnice folosite in cadrul proiectului, precum si profitabilitatea unui astfel de sistem.

700 ha de irigatii pe an

In cadrul fermei vegetale a fost dezvoltat un proiect de legumicultura si un sistem de irigatii pentru 5000 de ha in Lunca Siretului. La momentul de fata, in cadrul sistemului de 5000 ha, in 2020 s-au irigat 700 ha, iar pana la finele anului 2021 se va ajunge la 1400 ha. Suprafata va continua sa creasca si in anii urmatori, astfel incat in 2022 vor fi irigate 2100 ha si in anul 2023, 2800 ha.

Citeste si Romania are cele mai mari productii de grau si orz, dupa 2007. Recolta de peste 15 mil. tone de cereale

Pe modelul celor 4 grupe de 700 ha dezvoltate de la an la an, Grupul are in plan dezvoltarea legumicola in rotatie, cartofi, cereale si alte legume inclusiv sfecla de zahar, rezultand o capacitate de productie de 1400 ha pe sectorul radacinoase, acesta fiind cel mai mare proiect de irigatii din judetul Bacau.

Mai multe tehnologii la un loc

Noutatile aduse de acest proiect nu se rezuma doar la dimensiunea si gradul de complexitate ridicat, ci si la faptul ca pentru realizarea lui, impreuna cu partenerii de la Netafim powered by EPRS Romania si Reinke powered by BNY Holding, au fost integrate mai multe tehnologii care sa satisfaca nevoile fiecarei culturi incluse in rotatie, cum ar fi sisteme de irigare cu pivoti mobili, prin picurare, prin aspersie, sisteme de fertirigare, automatizari, senzori de sol, statii meteo, demonstrand ca agricultura de precizie poate fi scalata si la ordinul de mii de hectare. Toate echipamentele au fost personalizate pentru cerintele specifice si s-au realizat chiar si niste tamburi de mari dimensiuni si utilaje speciale pentru intinderea liniilor de picurare.

Cultura cartofului – noua provocare

Desi Grup Serban are o experienta vasta in culturile de camp, proiectul din sectorul de legumicultura a reprezentat o noua provocare, mai ales in cazul cartofului, care fiind destinat industrializarii trebuie sa respecte mai multi indici de calitate si calibru. In sustinerea proiectului, partenerii de la Netafim powered by EPRS Romania au asigurat un consultant extern din Israel, care a fost relocat in Romania, direct in ferma, pentru a coordona tot procesul tehnologic de producere al cartofului, de la selectia materialului saditor, plantare, irigare si fertilizare, managementul fitosanitar si pana la recoltare. 

Citeste si Cat ii costa pe producatorii de cartofi un depozit de 500 de tone. De ce le trebuie 600 mil. euro

Acest proiect complex ce include si culturi de camp, dar si culturi legumicole (cartof, ceapa, morcovi, sfecla) foloseste toate tipurile de sisteme de irigatii (pivot, picurare si aspersie) si toate sistemele au integrate componente de agricultura de precizie (statii meteo, senzori de sol) si digital farming (automatizari si control de la distanta) ce auca scop cresterea eficientei irigarii si fertilizarii, dar si reducerea consumului de apa. Toate aceste aspecte sunt prevazute in noua politica agricola 2021 – 2027 si vor fi prioritizate de catre MADR la acordarea granturilor din masurile 4.1, ce vor fi lansate chiar din aceasta toamna.

Evenimentul s-a bucurat de participarea unor fermieri romani bine-cunoscuti, precum Mihai Solomei de la Agricost, Insula Mare a Brailei, dar si a unor lideri ai organizatiilor profesionale de agricultori, cum ar fi Romulus Oprea, Presedintele Federatiei Nationale Cartoful din Romania sau Viorel Marin, Presedintele ANAMOB – Asociatia Nationala a Industriilor de Morarit si Panificatie din Romania si co-leader al SmartAgriHubs – un proiect UE de 20 de milioane EUR in cadrul programului Orizont 2020, ce reuneste un consortiu format din peste 164 de parteneri din sectorul agroalimentar european. Obiectivul SmartAgriHubs este de a contribui la digitalizarea agriculturii europene prin incurajarea unui ecosistem de inovare agricola dedicat excelentei, durabilitatii si succesului.

Totodata, au mai fost prezenti si Gabriel Popescu, Specialist Comercial, din cadrul diviziei de agricultura a Ambasadei SUA in Romania; Marius Viorel Posa, Consilier al Secretarului de Stat pentru Relatia cu Republica Moldova din Secretariatul General al Guvernului Romaniei, Coordonat de Primul Ministru al Romaniei, dar si Cezar Olteanu, Director, Centrul de Promovare Afaceri al Biroului din Onesti al Camerei de Comert si Industrie a Judetului Bacau.

Citeste si  Productie de 1,3 mil tone la rapita, in 2021. Medie de peste 3 tone/ha, cel mai ridicat nivel dupa aderarea la UE

Companiile Netafim powered by EPRS Romania si Reinke powered by BNY Holding detin echipe de profesionisti specializati in implementarea integrala a unui proiect de irigatii, cu tot ce presupune acesta, de la sursa de apa (infrastructura de irigatii, canale, statii de pompare) si pana la radacina plantelor (proiectare, executare, integrarea de automatizari, sisteme de fertilizat, senzori de sol si statii meteo, dar si consultanta tehnica sau agronomica).

Grup Serban este un grup de firme cu capital romanesc, in plina expansiune, care si-a inceput activitatea in Onesti, in 1994. Structura grupului este integrata si are urmatoarele domenii de activitate: agricultura, comert cu cereale, plante oleaginoase si leguminoase, cresterea pasarilor, panificatie, patiserie-cofetarie, alimentatie publica (lant propriu de magazine – Bacaniile Serban), distributie si transport.

One thought on “Sistem de irigatii inovator pe 5.000 ha. Proiectul apartine Grupului Serban, fiind realizat de Netafim si Reinke

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *