Tiberiu Stan: Nici 10% dintre fermierii romani nu stiu de greendeal

Tiberiu Stan: Nici 10% dintre fermierii romani nu stiu de greendeal

 

Pactul verde european pe care Comisia Europeana incearca sa-l impuna fermierilor starneste mai mult decat ingrijorare in randul acestora. Tiberiu Stan, un fermier din județul Iasi, spune ca nu aduce beneficii mediului si nici consumatorului, iar pe agricultori ii indreapta pur si simplu catre faliment. Din pacate, foarte putini sunt cei ce cunosc ce inseamna greendeal-ul la acest moment si nici macar nu banuiesc ce ii asteapta.  

“Este trist ca nici 10% dintre fermierii romani nu stiu de acest greendeal, cei care stiu sunt foarte speriati, si-au facut calcule, le-au transmis catre asociatii, iar acestea la Bruxelles demult, dar politicienii se pare ca nu sunt interesati de ceea ce spun specialistii, pe ei ii intereseaza doar voturile”, a declarat Tiberiu Stan la Ziua Porumbului Moldova 2021, eveniment organizat la Podu Iloaiei.

Sinucidere din punct de vedere financiar

Studiile sunt foarte clare, atat cele realizate in America, cat si in Europa. Mai ramane, insa, de convins politicienii in mana carora se afla de acum viitorul sectorului agricol de pe batranul continent.

Citeste si Carmen Avram despre impactul Pactului Verde: Productii mai mici cu pana la 30% la grau si porumb si preturi mai mari la alimente chiar si cu 58%

„Studiul realizat din SUA a venit de cativa ani si ne-a spus ca este sinucidere. Si actualele studii care au aparut arata ca vorbim de sinucidere din punct de vedere financiar. Am sa va spun altceva, acest greendeal nu aduce beneficii mediului si consumatorilor. Noi facem un sacrificiu si ne ducem catre faliment, dar este atat de prost gandit, incat nu-si dau seama ca tot ceea ce nu producem noi aici se va produce in Brazilia, in America, in Rusia, unde se folosesc aceleasi substante, poate mult mai toxice, emisii de dioxid de carbon mult mai mari, le mai si transporti de acolo, a crescut emisia de dioxid de carbon la nivel mondial, nu ai adus niciun beneficiu, iar noi Europa ne ducem in cap”, a mai afirmat Tiberiu Stan.

Ziua Porumbului Moldova 2021 a avut loc online, pe data de 7 octombrie, pe platforma fermierilor FarmForum.

Organizat de APPR – Mandru ca sunt fermier si Asociatia Granarii pe platforma experimentala a Grupul de firme Panifcom si sustinut de Syngenta Romania, evenimentul s-a bucurat de prezenta unui grup restrans de fermieri, membri in Consiliile Directoare ale celor doua organizatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *