Carmen Avram despre impactul Pactului Verde: Productii mai mici cu pana la 30% la  grau si porumb si preturi mai mari la alimente chiar si cu 58%

Carmen Avram despre impactul Pactului Verde: Productii mai mici cu pana la 30% la grau si porumb si preturi mai mari la alimente chiar si cu 58%

 

Europarlamentarul Carmen Avram atrage atentia ca implementarea Pactului Verde in noua PAC va afecta semnificativ productiile agricole din Europa, care ar putea sa se reduca cu 29% la grau si 24% la porumb, dar si preturile. Se confirma astfel estimarile USDA care atentiona cu ceva timp în urmă cu privire la consecintele negative ale aplicarii greendeal-ului, Europa urmand sa devina un importator si mai mare de porumb, dar si de produse agroalimentare si inca foarte repede.

“Impactul inseamna o scadere a productiei de grau de pana la 29% si la porumb de pana la 24%, in cel mai pesimist scenariu. Se estimeaza ca la nivelul UE va fi o scadere de 20% la productia de carne de vita  si 6,3% la productia de lapte, precum si o reducere de 45% a efectivelor de animale la vaca de carne si de 13% la vaca de lapte, plus evident o crestere de preturi la consumator  de pana la 58% la carnea de vita, 48% la carnea de porc si 36% la lapte”, a declarat Carmen Avram intr-o interventie online la Ziua Porumbului Moldova 2021, eveniment organizat la Podu Iloaiei.

Vot in Parlamentul European peste doua saptamani

Peste doua saptamani urmeaza sa fie votata in Parlamentul European strategia de la „Ferma la furculita”. Europarlamentarul roman spune ca a depus doua amendamente.

„Am depus amendamente la acest document, cerand printre altele ca acele tinte stabilite de reducere a pesticidelor cu 50% pana in 2023,  a suprafetei arabile cu 10% sau cresterea cu pana la 25% a suprafetei cultivate organic – ceea ce mie, personal, mi se pare foarte mult pentru Romania – , sa fie stabilite la nivelul Uniunii colectiv, nu pentru fiecare stat in parte, pentru ca noi suntem 27 state cu agriculturi diferite”, a precizat Carmen Avram.

De asemenea, europarlamentatul roman a solicitat sa existe „reciprocitate in standarde de productie, atunci cand vorbim de importuri ca sa nu cream competitie neloiala pe piata europeana si din Romania, atunci cand vin din afara UE produse alimentare, iar fermierul roman si cel european sa nu inregistreze pierderi financiare”.

Ziua Porumbului Moldova 2021

Ziua Porumbului Moldova 2021 a avut loc online, pe data de 7 octombrie, pe platforma fermierilor FarmForum.

Organizat de APPR – Mandru ca sunt fermier si Asociatia Granarii pe platforma experimentala a Grupul de firme Panifcom si sustinut de Syngenta Romania, evenimentul s-a bucurat de prezenta unui grup restrans de fermieri, membri in Consiliile Directoare ale celor doua organizatii.

AgroStandard a fost partener media.

3 thoughts on “Carmen Avram despre impactul Pactului Verde: Productii mai mici cu pana la 30% la grau si porumb si preturi mai mari la alimente chiar si cu 58%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *