Fermierii: In Ministerul Agriculturii nu exista specialisti care sa-si poata asuma destinele unei agriculturi cu foarte multe metehne

Fermierii: In Ministerul Agriculturii nu exista specialisti care sa-si poata asuma destinele unei agriculturi cu foarte multe metehne

 

Fermierii considera ca statul roman duce o politica ostila lor, iar Ministerul Agriculturii este complet depasit de realitatile interne si externe.

“La oara aceasta in Ministerul Agriculturii nu exista specialisti care sa-si poata asuma destinele unei agriculturi care are foarte multe metehne”, a declarat Emil Balteanu, preşedinte al Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice ACCPT Grânarii, intr-o conferinta de presa la Iasi.

Agricultorii acuza direct statul roman de ostilitate la adresa lor, dublata de o lipsa totala de comunicare.

“Noi credem, la nivel de asociatie, ca se face mult prea putin din partea statului roman la nivelul Ministerului Agriculturii si cred ca este prima data cand este o liniste profunda in Ministerul Agriculturii cu privire la dezvoltarea agriculturii din Romania. Noi nu auzim nimic din ce se intampla la Bruxelles decat prin intermediul organizatiilor la care suntem afiliati. Noi nu avem comunicate din partea Ministerului Agriculturii (…) Suntem foarte foarte departe de ceea ce au tarile din Centrul Europei ca sa nu mai vorbim despre cele din Vestul Europei. (…) Din pacate nu putem face nimic. Comunicarea este intr-un singur sens. Am demonstrat cu tractoare pe strazile Iasiului, ministerul a zis ca e deschis la orice colaborare. Nu s-a intamplat absolut nimic din niciun punct de vedere. Ca si cum nu a fost nimic”,  a declarat Ioan Puiu, un fermier care lucreaza circa 500 de hectare de teren in Botosani, la o conferinta de presa la Iasi.

Fermierii sunt de parere ca singurele segmente din sectorul agricol unde pot face profit sunt chiar cele mai putin reglementate de statul roman care actioneaza constant impotriva intereselor lor. Subsecvent, pe segmentele de piata sau sectoarele agricole puternic reglementate de statul roman, accesul fermierilor romani este strict interzis iar profitul acestora este zero.

“Pe piata de cereale am avut o bursa care nu a depins atat de mult de politica Ministerului Agriculturii din Romania s-a putut concura loial si cu celelalte state. Si asa am fost si noi performanti, cu toate ca avem o clima mai defavorabila, cu toate ca suntm cu transportul cum suntem. Dar, am putut concura si am facut bani”, a declarat Dan Stan, un fermier care lucreaza la Iasi, 1.600 de hectare impreuna cu tatal sau, la Sarbatoarea Florii Insorite, Podul Ioaiei, Iasi.

Acesta a aratat ca fermierii romani sunt condamnati sa ramana vesnic exportatori de materii prime neprocesate pentru simplu fapt ca nu au piata de desfacere pentru produse procesate, accesul acestora in hypermarket-urile straine care au monopol pe piata romaneasca, fiind interzis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *