Nicolae Sitaru: Este o prioritate sa lamurim situatia apei din Romania

Nicolae Sitaru: Este o prioritate sa lamurim situatia apei din Romania

 

Nicolae Sitaru, Presedintele Asociatiei Producatorilor de Porumb din Romania (APPR)  declara ca fermierii romani evita sa investeasca in irigatii deoarece posibilitatea de a recuperare a acestora este destul de slaba. Iar pentru fermierii care au terenuri arendate, legislatia este destul de neclara.

”Fermierii nu iriga in Romania din mai multe motive. Unul dintre ele fiind din cauza legislatiei neclare, iar a investi in irigatii inseamna o investitiei de aproximativ 2.500 – 3.000 de euro pe hectar si de regula terenurile respective nu sunt proprietatea fermierilor, ci arendate. Deci legislatia este neclara atat cu privire la investitia in sine de irigatii, dar si cu contractele de arenda. Ele sunt relative si multe se fac de la an la an. Si al doilea motiv este ca si statul trebuie sa se angajeze in investitiile pe care le face serios si sa le faca cum trebuie. Dar daca te uiti la stat si vezi ca vrea sa faca o investitie de mantuiala, sa te faca sa irigi, sa investesti si peste doi ani nu mai ai apa, devine o problema.”, a declarat Nicolae Sitaru pentru FoodBiz.

Citeste si Tabara: Pretul graului romanesc se formeaza in port, dupa ce e cumparat de la fermieri; avem doar 50% din capacitatea de stocare necesara de 40 mil. tone

Concret, trebuie creata o legislatie precisa pentru irigatii atat pentru fermierii cu terenuri proprii, cat si pe cei cu terenuri arendate.

”O prioritate este sa lamurim situatia apei din agricultura Romaniei. Daca este sa o facem trebuie facuta temeinic. Cred ca trebuie sa ne gandim la solutii prin care sa gasim sa adunam apa care este in exces toamna, primavara, iarna si sa o pastram in anumite zone si sa o folosim vara. Pentru ca atunci cand este seceta si raurile sunt secate, de regula, primul consumator care este oprit in situatii extrem, este agricultura si implicit irigatiile”, a mai precizat Nicolae Sitaru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *