Fondurile pentru  instalarea tinerilor fermieri, epuizate inainte de termenul limita

Fondurile pentru instalarea tinerilor fermieri, epuizate inainte de termenul limita

 

Fondurile europene alocate pentru instalarea tinerilor fermieri, disponibile prin submasura (sM) 6.1 din Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020) au fost epuizate inainte de termenul limita, anunta Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR).

Fondurile solicitate de tinerii fermieri au ajuns la un procent de peste 150% din totalul fondurilor alocate pentru perioada de tranzitie 2021 – 2022, astfel fiind inchisa sesiunea de primire a cererilor de finantare prin sM 6.1, in data de 8 octombrie 2021.

In total, AFIR a primit online 4.302 cereri de finantare, din care 3.383 de solicitari de finantare au fost depuse de tinerii fermieri de la nivel national (componenta national inclusiv zona ITI – Delta Dunarii) si alte 919 cereri de finantare au fost depuse de tinerii din zona montana (componenta zona montana).

Valoarea totala a fondurilor europene solicitate este de 200.280.000 de euro, peste dublul alocarii de 100.000.000 de euro, impartita astfel: 155.270.000 de euro pentru tinerii de la nivel national si 45.010.000 de euro pentru tinerii din zona montana.

Fondurile disponibile pentru tinerii fermieri din teritoriu national s-au epuizat in primele cinci zile din etapa a doua de depunere, respectiv 2 octombrie 2021, iar suma alocata tinerilor fermieri din zona montana s-a epuizat in data de 6 octombrie 2021.

Sesiunea de primire a cererilor de finantare a investitiilor realizate de tinerii fermieri s-a lansat in acest an, in data 27 august si avea ca termen final de depunere 26 noiembrie 2021, insa interesul deosebit de crescut al tinerilor fermieri pentru finantare a dus la epuizarea fondurilor alocate inainte de termenul prevazut”, a declarant directorul general al AFIR, Mihai MORARU.

Conform Regulamentului de organizare si functionare al procesului de selectie si al procesului de verificare a contestatiilor pentru proiectele aferente masurilor din PNDR 2020, sesiunea de depunere a proiectelor se inchide automat, inainte de termenul limita, atunci cand valoarea publica totala a proiectelor depuse ajunge la un punctaj estimat mai mare sau egal cu pragul de calitate aferent lunii respective. Exceptie fac primele 5 zile calendaristice din fiecare etapa de depunere din cadrul sesiunii, cand oprirea depunerilor de proiecte nu este conditionata de atingerea plafonului din nivelul alocarii sesiunii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *