Sprijin pentru sectoarele vitivinicol, fructe si legume

Sprijin pentru sectoarele vitivinicol, fructe si legume

 

Comisia Europeana a adoptat, miercuri, un set de masuri exceptionale de sprijin pentru sectoarele vitivinicol, fructe si legume, informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.

Masurile de sprijin pentru sectorul vitivinicol adoptate, miercuri, includ un sprijin mai mare pentru instrumentele de gestionare a riscurilor, cum sunt asigurarea recoltelor si fondurile mutuale, si prelungirea, pana la 15 octombrie 2022, a masurilor de flexibilitate aflate deja in vigoare. Pentru sectorul fructelor si legumelor, sprijinul acordat organizatiilor de producatori – calculat de obicei pe baza valorii productiei – va fi compensat astfel incat sa nu fie mai mic de 85% din nivelul sprijinului din anul anterior.

“Conditiile meteorologice extreme de anul acesta, cu ingheturi puternice de primavara, inundatii si valuri de caldura, au fost deosebit de dificile pentru sectorul vitivinicol si sectorul fructelor si legumelor. Aceasta situatie vine dupa un an 2020 deja complicat din cauza crizei provocate de coronavirus. Masurile in discutie atat de necesare, care vin in completarea celor deja propuse in 2020 si prelungite in 2021, ii vor ajuta pe producatorii din intreaga UE in aceste vremuri grele”, a declarat comisarul pentru agricultura, Janusz Wojciechowski.

Pentru sectorul vitivinicol, printre masurile exceptionale se numara faptul ca tarile UE isi pot modifica in continuare programele nationale de sprijin in orice moment, lucru care de obicei se poate face doar de doua ori pe an (pana la 1 martie, respectiv pana la 30 iunie in fiecare an).

In ceea ce priveste activitatile de promovare si informare, restructurarea si reconversia plantatiilor viticole, recoltarea inainte de coacere si investitiile, posibilitatea de a acorda o contributie mai mare din bugetul UE se prelungeste pana la 15 octombrie 2022. De asemenea, contributia din bugetul UE la asigurarea recoltelor a fost majorata de la 70% la 80%, pana la 15 octombrie 2022. A fost dublat si sprijinul UE pentru acoperirea costurilor de infiintare a fondurilor mutuale, de la: 10%, 8% si 4% in primul, al doilea si al treilea an de implementare a acestuia la: 20%, 16% si respectiv 8%. In plus, a fost adoptata prelungirea masurilor de flexibilitate acordate pentru masurile din cadrul programului vitivinicol pana la 15 octombrie 2022.

Fructe si legume

Pentru sectorul fructelor si legumelor, sprijinul UE acordat organizatiilor de producatori – calculat de obicei pe baza valorii productiei din anul respectiv – va fi compensat astfel incat sa fie cel putin de 85% din nivelul sprijinului din anul anterior, chiar daca valoarea productiei pentru anul in curs este mai mica. Aceasta compensatie va fi oferita atunci cand reducerea productiei este legata de dezastre naturale, evenimente climatice, boli ale plantelor sau infestari cu daunatori, atunci cand nu poate fi controlata de organizatia de producatori si este cu cel putin 35% mai mica decat cea din anul anterior. De asemenea, daca producatorii dovedesc ca au luat masuri preventive impotriva cauzei de reducerea a productiei, valoarea productiei utilizata pentru sprijin va fi identica cu cea din anul anterior.

Din cauza dificultatilor fara precedent create de pandemia de COVID-19, un prim pachet de masuri a fost adoptat in mai 2020. In completarea acestui pachet a venit un al doilea pachet destinat sectorului vitivinicol, adoptat in iulie 2020.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *