Alina Cretu, APPR: Perspectivele sunt  sumbre, daca nu suntem prezenti acolo unde se iau deciziile

Alina Cretu, APPR: Perspectivele sunt sumbre, daca nu suntem prezenti acolo unde se iau deciziile

 

Pactul Verde European este privit cu tot mai multa ingrijorare de fermierii romani, mai ales ca momentul decisiv privind stabilirea viitoarei PAC se apropie. Alina Cretu, director executiv al Asociatiei Producatorilor de Porumb din Romania (APPR), atrage atentia ca este nevoie de sprijinul europarlamentarilor romani de la Bruxelles pentru a susține cauza agricultorilor nostri, dar si o implicare mai buna a fermierilor la nivel asociativ. Altfel, altii vor decide pentru noi si nu vom mai putea schimba nimic.

De altfel, reprezentanții fermierilor din zona Moldovei au atras atentia recent ca strategia „FARM TO FORK”  condamna fermierul si consumatorul roman la faliment si saracie cronica! 

“Perspectivele sunt sumbre, daca toti si impreuna nu suntem constienti ca ceea ce ni se propune este foarte greu de acceptat, daca nu venim cu argumente si nu suntem prezenti acolo unde trebuie sa fim si unde se iau deciziile pentru noi, lucrurile ar putea sa fie si mai grave”, a declarat Alina Cretu, director executiv al Asociatiei Producatorilor de Porumb din Romania (APPR) la Ziua Porumbului Moldova 2021.

In cadrul evenimentului, europarlamentarul Carmen Avram a atras atentia ca implementarea Pactului Verde in noua PAC va afecta semnificativ productiile agricole din Europa, care ar putea sa se reduca cu 29% la grau si 24% la porumb, dar si preturile.

Se confirma astfel estimarile USDA care atentiona cu ceva timp in urma cu privire la consecintele negative ale aplicarii greendeal-ului, Europa urmand sa devina un importator si mai mare de porumb, dar si de produse agroalimentare si inca foarte repede.

 „Astazi avem patru studii care spun toate ca lucrurile stau prost si ca dintr-un importator net de porumb, UE va deveni un importator si mai  mare si nu doar de porumb, ci si de produse agroalimentare intr-un mod constant si foarte repede”, a afirmat Alina Cretu.

Lupta pe toate fronturile

Reprezentantul APPR spune ca a venit momentul ca europarlamentarii romani sa susțina cu adevarat cauza fermierilor pe care ii reprezinta la Bruxelles, un lucru pe care se straduieste sa il faca organizatiile din care APPR face parte.

„Sunt doua lucruri pe care trebuie sa le facem: este directia europeana unde trebuie sa ne bazam pe acesti reprezentanti ai Romaniei si sa facem tot ce se poate face pentru a-i convinge. Alianta pentru Agricultura este membru in Copa – Cogeca, suntem membri si intr-una dintre cele mai mai active platforme, incercam sa miscam lucrurile, nu este suficent, insa, trebuie facut mult mai mult. Este necesar ca o mare majoritate a fermierilor din Romania, Moldova si din toate zonele sa inteleaga ca trebuie sa se implice in miscarea asociativa, astfel incat vocea noastra sa fie ascultata la Bruxelles, unde ar fi bine sa ne mai gasim si parteneri, adica alti colegi europeni cu care avem interese similare”, a mai precizat Alina Cretu.

Ziua Porumbului Moldova 2021

Ziua Porumbului Moldova 2021 a avut loc online, pe data de 7 octombrie, pe platforma fermierilor FarmForum.

Organizat de APPR – Mandru ca sunt fermier si Asociatia Granarii pe platforma experimentala a Grupul de firme Panifcom si sustinut de Syngenta Romania, evenimentul s-a bucurat de prezenta unui grup restrans de fermieri, membri in Consiliile Directoare ale celor doua organizatii.

One thought on “Alina Cretu, APPR: Perspectivele sunt sumbre, daca nu suntem prezenti acolo unde se iau deciziile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *