PATRONATUL „GRANARII – Da-te pe brazda” Iasi”, dezamagit dupa votul din PE pe tema strategiei “FARM TO FORK”

PATRONATUL „GRANARII – Da-te pe brazda” Iasi”, dezamagit dupa votul din PE pe tema strategiei “FARM TO FORK”

 

PATRONATUL „GRANARII –  Da-te pe brazda” Iasi”, membru al ALIANTEI PENTRU AGRICULTRA SI COOPERARE, isi exprima profunda dezamagire cu privire la votul favorabil al Parlamentului European cu privire la tintele de reducere a fertilizantilor si tratamentelor pentru culturile agricole, din cadrul strategiei „FARM TO FORK”.

“Consideram ca argumentele noastre solide nu au fost cantarite indeajuns de europarlamentari, iar in lipsa unui dialog constructiv, putem anticipa efecte devastatoare in domeniul agricol, o veritabila povara pentru fermieri si pentru consumatori deopotriva. In egala masura, insuficienta analiza a datelor si a studiilor asociate acestei strategii, nu ar putea decat sa se traduca prin crearea de noi decalaje intre fermierii romani si cei din state membre mai dezvoltate.

Desi nu ne-am pozitionat impotriva ideilor de practica agricola sustenabila, obiectivele cuprinse in strategia Farm to Fork nu sunt armonizate cu specificul domeniului din tara noastra si au un potential real de a afecta buna desfasurare a activitatii sectorului si a securitatii alimentare in ansamblul sau: descresteri de productie de peste 25% si cresteri ale preturilor pentru produsele agricole cu peste 40%. Agricultura din Romania utilizeaza o treime din media europeana a fertilizantilor si substantelor pentru tratamente; desi am documentat europarlamentarii nostri sa sustina tinte care sa tina cont de aceste realitati, parte dintre acestia, precum Traian Basescu, Dacian Ciolos, Dragos Pislaru, Nicu Stefanuta, Vlad Gheorghe, Alin Mituta, Ramona Strugariu si Dragos Tudorache au preferat sa se ascunda sub haina grupului europarlamentar in detrimentul servirii interesului cetatenilor din Romania, in momentul in care au girat prin vot acele tinte specificate in raport.

PATRONATUL „GRANARII” nu va inceta sa sustina pentru interesele fermierilor romani si va continua dialogul cu Ministerul Agriculturii si reprezentanti Romaniei la Bruxelles pentru a gasi solutii in acest sens, in pofida termenelor scurte si a optiunilor limitate cauzate de votul din data de 19.10.2021 din Parlamentul European.

Nu in ultimul rand, PATRONATUL NOSTRU va continua sa deschida canale de comunicare cu structuri asociative din state membre care au lansat, la randul lor, semnale de alarma cu privire la limitele si limitarile strategiei FARM TO FORK, in vederea fundamentarii unor politici publice in acord cu particularitatile agriculturii din fiecare tara membra a Uniunii Europene”, se arata intr-un comunicat al organizatiei.

In numele PATRONATULUI FERMIERILOR “GRANARII – DA-TE PE BRAZDA” IASI, PRESEDINTE, EMIL BALTEANU

One thought on “PATRONATUL „GRANARII – Da-te pe brazda” Iasi”, dezamagit dupa votul din PE pe tema strategiei “FARM TO FORK”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *