Agra Asigurari: Peste 2.000 de avizari de daune, in 2021. Dolj si Constanta – judetele cele mai afectate de schimbarile climatice

Agra Asigurari: Peste 2.000 de avizari de daune, in 2021. Dolj si Constanta – judetele cele mai afectate de schimbarile climatice

 

2021 a fost un an dinamic pentru compania Agra Asigurari, singura societate din Romania dedicata exclusiv asigurarilor agricole. Numarul de avizari de daune s-a dublat comparativ cu anul 2020, in timp ce numarul politelor de asigurare emise a crescut cu circa 20-30%. La nivel national, compania a asigurat 900.000 ha, printr-un portofoliu de 4 produse, respectiv Agrar Basis, Agrar Basis pentru vita de vie, Sfecla de Zahar Universal si Index de Seceta, iar asteptarile companiei pentru 2022 sunt sa asigure 1.000.000 de ha.

In 2021, numarul avizarilor de dauna la politele de asigurare emise de Agra Asigurari s-a dublat fata de 2020. Aproximativ 40% dintre aceste daune au fost pentru riscul de grindina, diferenta fiind reprezentata de alte riscuri asigurate, precum furtuna si inghet, dar si de riscurile din pachetul de reinsamantare. Alte 90 de avizari au fost inregistrate pentru Suplimentul Index de seceta, unde au fost despagubite in mod special zilele de canicula la culturile de porumb si floarea soarelui, culturi afectate profund de zilele de canicula, dar si de deficitul de precipitatii de la finalul perioadei de vegetatie. 

Provocarea anului este reprezentata de daunele multiple ale culturilor de cereale, respectiv grau si orz, cauzate de furtunile puternice de la sfarsitul lunii mai. Aceste culturi au fost puse la pamant in stadii diferite de vegetatie, fapt ce a dus la distrugerea plantelor si pierderea de productie. La fel ca in anii precedenti, furtunile au afectat si culturile de primavara, cele de porumb si floarea-soarelui, iar in aceeasi masura, si loturile semincere. Acestea au fost doborate cu usurinta de vanturile puternice si chiar de grindina, in anumite regiuni geografice.

Topul celor mai afectate judete din Romania

Efectele imprevizibile generate de schimbarile climatice s-au resimtit la nivelul intregii tari, insa regiunile din sud-estul Romaniei s-au confruntat cu cele mai numeroase daune in anul agricol 2021.

Cele mai afectate judete din portofoliul Agra Asigurari au fost Dolj si Constanta, clasamentul fiind completat de Giurgiu si Ialomita. Un numar semnificativ de daune s-au avizat si in judetele Galati si Tulcea, fiind afectate atat culturile de toamna, cat si culturile de primavara.

Iunie-august, cea mai dificila perioada pentru agricultorii romani

„Conform datelor din portofoliul nostru, sezonul de vara a fost unul foarte dificil pentru fermierii romani. In luna iunie am inregistrat cele mai multe avizari de daune, atat pentru riscurile furtuna si ploaie torentiala, cat si pentru grindina, fiind urmate de luna iulie si august. De asemenea, la Suplimentul index de seceta am inregistrat perioade lungi de canicula si seceta la final de vegetatie, cea mai afectata  fiind cultura de porumb, cu o daunalitate de 264%”, a declarat Iulia Parapianu, Director Adjunct Agra Asigurari Romania.

Dolj este judetul cu cea mai mare daunalitate, intrucat aici s-a inregistrat si cea mai mare dauna avizata de un fermier, pe o suprafata de 1.200 de hectare din 3.000 de hectare asigurate in total, unde o celula de grindina a distrus in proportie de 100% mai multe tipuri de culturi, precum orz, rapita si grau de toamna.

La alt fermier, grindina a afectat doua treimi din suprafata asigurata, in special cultura de naut, in proportie de 60%, dar si cea de floarea-soarelui, care a suferit o dauna totala.

In ceea ce priveste intensitatea daunelor, Doljul este urmat de Constanta, unde pagubele de anul acesta au fost mai timpurii. Aici au fost inregistrate avizari de daune produse de riscul de inghet inca din luna februarie, dar si multe daune succesive produse de furtuna in lunile de sfarsit de primavara si inceputul verii.

La momentul actual, daunele au fost finalizate in proportie de 98%, iar evaluatorii Agra Asigurari au inceput deja evaluarea daunelor pentru anul agricol 2021-2022, daune produse de riscul de seceta in faza de rasarire la cultura de rapita.

„Ne propunem ca in urmatorul sezon agricol sa asiguram 1.000.000 de ha, continuandu-ne misiunea de a fi alaturi de fermierii romani, prin servicii digitalizate si suport in momentele de cumpana din activitatea agricola. Schimbarile climatice afecteaza sectorul agricol la nivel national, iar ultimul an a fost unul revelator din acest punct de vedere. De la seceta masiva din anul 2020, pana la ploi si furtuni intense cu grindina, agricultorii romani s-au confruntat cu fenomene climatice tot mai imprevizibile, ce si-au lasat profund amprenta asupra muncii lor si implicit asupra culturilor esentiale prin care asigura hrana populatiei si stabilitatea sectorului agro. Ne dorim ca, impreuna cu fermierii, sa cream produse adecvate nevoilor lor aflate in continua evolutie si sa-i ajutam in a lua cele mai bune decizii atat pentru business, cat si pentru protejarea mediului inconjurator”, a declarat Horia-Adrian Lupu, Director General Agra Asigurari Romania.

Data fiind activitatea dinamica a companiei, Agra Asigurari isi mareste echipa de evaluatori. In cadrul targului Indagra, fermierii, inginerii agronomi si tinerii absolventi de studii agricole interesati de acest rol pot afla mai multe informatii direct de la reprezentantii companiei.

###

Despre Agra Asigurari

Societatea de asigurari agricole Österreichische Hagelversicherung a fost infiintata in anul 1947 in Austria la initiativa fermierilor de catre companiile de asigurare austriece.

Din 2016, compania ofera produsele sale de asigurare si fermierilor din Romania, fiind singurul asigurator specializat pe domeniul agricol.

Prin dezvoltarea permanenta a paletei de produse, compania ofera asiguratilor cele mai bune solutii pentru prevenirea efectelor climatice. Agra Asigurari garanteaza cea mai rapida si moderna evaluare de daune din Europa. Astfel, ajutorul rapid si nebirocratic in caz de dauna este principiul de baza al societatii Agra Asigurari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *