Teste cu avionul pentru combaterea grindinei

Teste cu avionul pentru combaterea grindinei

 

Combaterea grindinei și stimularea precipitațiilor, componentă a Strategiei de gestionare a apei și reducere a riscurilor climatice, se poate realiza și prin intervenții active în atmosferă cu ajutorul aviației!

Minitrul Adrian Oros a participat marți, 19 octombrie 2021, împreună cu Aurel Simion și Gheorghe Stefan, secretari de stat în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pe Aeroportul Internațional „Mihail Kogălniceanu”, la deschiderea etapei a doua de implementare a Programelor experimentale prin experimente locale de mică amploare pentru creşterea/uniformizarea precipitațiilor în regiunile Banat, vestul Olteniei, sud-estul şi nord-estul României.

Cu această ocazie, a fost prezentat modul de realizare al experimentului de stimulare a precipitațiilor utilizând aeronava de tip Piper Cheyenne ce a fost special modificată pentru intervenții active în atmosferă. Aceasta poate căra pe aripi 12 torțe pirotehnice care împrăștie iodură de argint pentru stimularea precipitațiilor și pe partea de jos aeronava are atașate trei sisteme de împrăștiere a cartușelor rejectabile. Fiecare sistem poate duce până la 102 cartușe rejectabile cu iodură de argint.

Alături de ministru și de cei doi secretari de stat s-au aflat Gheorghe Căunei Florescu – Director General, Preşedinte al AASNACP, Ion Sandu – Presedinte al Societăţii Meteorologice Române, Daniel Florea, director de program, reprezentanţi ai operatorilor SNACPSC Intervenţii Active In Atmosferă SA, precum și reprezentanţi ai partenerului extern General Aviation Applications 3D S.A.

#precipitații #AntiGrindină

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *