Premiera in Ialomita. Un producator de pepeni si-a cumparat tun antigrindina

Premiera in Ialomita. Un producator de pepeni si-a cumparat tun antigrindina

 

Un fermier ialomitean si-a cumparat un tun antigrindina pentru a-si proteja culturile de pepeni, o premiera pentru aceasta zona a tarii. George Mihai a luat decizia dupa ce in 2019 o vijelie i-a provocat o pa­guba de 250 mii de lei. «Firmele de asigu­rari din Romania nu au planuri de asigurari pentru culturi! In aceste conditii, am cautat o solutie care sa imi protejeze culturile», a declarat fermierul pentru Independent Online. George Mihai cultiva pepeni pe o suprafata de 110  hectare.

A inceput aceasta afacere in 2012 si inca se straduieste sa o isi securizeze. Asa s-a nascut, de altfel, si necesitatea de a achizitiona un tun sonic, care sa il protejeze de eventualele caderi de grindina de peste vara: «Firmele de profil asigura doar cheltuiala, nu si potentialele venituri… In 2019, pe 4 august, a venit o furtuna care in 15 minute a produs pagube de 250 mii de lei, plus o parte din productie. Atunci am stiut ca am nevoie de o alternativa…».

Tunul sonic achizi­tionat de fermierul ialomitean vine tocmai din Belgia si a costat peste 45 mii de euro. George Mihai il cauta din 2018, insa a reusit sa gaseasca unul potrivit abia anul acesta: «Mai exista un fermier la Iasi, care are unul la fel… L-am vazut la televizor si povestea ca numai popa nu a fost la el sa se minuneze… Pare neobisnuit, dar nu e! Lucram cu toate lanturile de supermarketuri din Romania. Avem comenzi care trebuie onorate… In aceste conditii, investitia intr-un astfel de dispozitiv este absolut necesara!».

«Dispozitivul» achizitionat de George Mihai e un soi de cilindru conic, deloc spectaculos. A fost instalat in plin camp, intr-un container. Dar poate fi activat oricand, prin intermediul telefonului, iar o statie meteo de mici dimensiuni ofera permanent informatii in baza carora poate fi luata decizia.

Citeste si Exclusiv. Liceele agricole recupereaza timpul pierdut. Primele achizitii la Dragasani dupa Revolutie: Tractor si remorcuta pentru vie

De la instalarea lui, George Mihai a activat tunul anti-grindina de mai multe ori: «Nu exista garantii, evident… Grindina se formeaza intre doua tipuri de nori, acolo unde se intalneste frontul de aer cald cu cel rece. Palnia propaga niste unde de soc pana la 10-12 mii de metri, alimentata fiind de 12 butelii de oxiacetilena. Este un procedeu similar celui din copilarie, cand trageam cu carbid… Doar ca acum protejam culturile. Nu exista garantii, evident. Dar, de exemplu, fabrica Volkswagen din Mexic a folosit astfel de tunuri pentru a proteja stocurile de autoturisme!».

Investitia in tunul antigrindina nu exclude asigurarea culturilor. Si nici investitiile conexe. George Mihai produce aproximativ 12 tone de pepeni anual, iar onorarea contractelor la standarde mai bune de calitate a devenit o necessitate.

Dupa tunul antigrindina, George Mihai mai vrea sa-si ia si o instalatie de spalat pepenii. Costa 75 mii de euro si trebuie sa se gra­beasca, pentru ca prima recolta bate la usa.

Sursa: IndependentOnline.ro

3 thoughts on “Premiera in Ialomita. Un producator de pepeni si-a cumparat tun antigrindina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *