Editorial. Cea mai buna recolta a ultimilor ani?! Ei, si ce?

Editorial. Cea mai buna recolta a ultimilor ani?! Ei, si ce?

 

Marius Serban

Prea putine lucruri mai conteaza in Romania zilelor de astazi unde totul pare a fi exact invers decat ar trebui sa fie de parca se urmeaza un plan cu puncte in sensul asta. Chiar si daca Romania ar fi condusa de cei mai prosti oameni de pe planeta, lucru nu departe de adevar, de altfel, tot ar fi fost mai buna situatia tarii. Macar, din greseala, si tot s-ar fi luat si ceva masuri bune, nu doar totul pe dos pe linie ca acum.

Mare tam-tam prin unele medii zilele astea cu recoltele record de grau, porumb, floarea soarelui, etc, ocazie cu care s-au reluat si temele producatoare de indigestie cu Romania, granarul Europei sau, cum sa nu, Gradina Maicii Domnului…

Asadar, chiar conteaza daca avem sau nu recolte record? Si, daca da, pentru cine?!

In ce masura conteaza acest lucru pentru o tara exportatoare neta de materii prime brute, neprelucrate si importatoare neta de biscuit si paine?

Conteaza daca exportam mai multe sau mai putine cereale? Si, daca da, pentru cine?

Pentru traderii de cereale, toti straini, care fac profituri uriase?

Pentru strainii care au acaparat peste jumatate din suprafata arabila a tarii si-si repatriaza recolta obtinuta de pe cele mai bune terenuri pentru a-si hrani populatia proprie, caz clar ca lumina zilei de inalta tradare si subminare a economiei nationale?!

Pentru neavenitii de extractie bolsevica care au acumulat judete intregi “pe persona fizica” si care exporta de ani de zile cereale direct din camp fara a-i duce capul sa faca macar o fabricuta de biscuiti?! Pentru “fermierii” care la fiecare recolta nu au in cap decat cum sa-si schimbe un X6 cu un X7 sau un Porsche cu un Lamborghini sau prin ce tgari exotice sa-si mai toace banii cu amantele?! De la astia ne asteptam noi la viziune economica, la proiecte complexe integrate de productie? La scheme rafinate de distributie a produselor cu valoare adaugata mare?

Romania este o tara gresita…si nu de ieri de azi. De zeci de ani! Si, din pacate este pe un drum fara intoarcere. Din pacate a fost depasit “V1”, the point of no return! Si, inclin sa cred ca problema nu e de natura financiara, ci una, mai profunda, care tine de calitatea genetica execrabila a celor care au acaparat mii si mii de hectare de teren in Romania, evident, cu origine sanatoasa, bolsevica, care au actionat constant ca o frana, acaparand resurse si alungand peste hotare oamenii capabili pana s-a ajuns la colapsul de azi.

Pentru ca despre asta vorbim – asistam la un colaps moral, intelectual, volitiv (in acest mediu dezolant), ornat, cumva, intr-o butaforie de prost gust care mimeaza normalitatea. Dar, care nu va mai dura mult in noul context geopolitic international si va veni tavalug peste mizeria de aici, niveland acsete anomalii, cu efecte greu de anticipat…

Cu ce va laudati voi aici?!

Cu faptul ca Romania a exportat peste granitele UE, in primele cinci saptamani ale anului comercial 2021-2022. aproximativ 1 milion de tone de cereale, fiind astfel cel mai mare exportator la momentul de față, potrivit datelor Comisie Europene. Asta, in timp ce Franța, a trimis peste granite puțin peste 300.000 de tone.

Este motiv de lauda faptul ca România “a reușit să își păstreze poziția de lider de piață, cu o cantitate de peste 3,6 milioane de tone de porumb exportate. Practic, 73% din tot porumbul vândut de Europa în țările terțe a provenit din România”.

Asta e motiv de lauda? Primele pozitii din Europa la exportul de materie prima bruta?! Asta e lauda de scoala ajutatoare cu accente schizofrene…

Este motiv de mandrie faptul ca Romania importa anual paine de 2,5 milioane de euro doar din Polonia? In vreme ce Polonia nu cumpara un gram de paine de la noi?!

Sau ca Romania importa produse de patiserie si BISCUITI in cuantum de 173.500 tone si valoare absoluta de 383,3 milioane de euro?!

Sau va laudati cu faptul ca importurile de carne au ajuns in 2020 la 911 mil. euro, peste 65% fiind carnea de porc?! Serios?!

Este evident doar parcurgand aceste date sumare ca, intr-o tara normala, precum Ungaria sau Polnia sa zicem, ca sunt pe langa noi, toti parlamentarii din ultimii 30 de ani, toti premierii si toti ministrii agriculturii n-ar mai fi vazut lumina zilei in urmatoarele decade, asta in cazul cel mai fericit pentru ei. Pentru ca, practic, in acest moment, agricultura romaneasca, statul roman si, in ultima instanta, Romania, sunt pulveriizate!!

Citeste si Romania are cele mai mari productii de grau si orz, dupa 2007. Recolta de peste 15 mil. tone de cereale

Si, inca ceva. Orice stat normal la cap si orice popor cu un minim instinct de supravietuire ar fi intrat peste acesti bolsevici cocosati care au caparat Romania, le-ar fi confiscat Mercedes-urile, BMW-urile (pentru care au distrus o tara), ar fi impartit pamanturile acaparate oamenilor responsabili si cu vizune care le pot lucre si ar fi eliminat frana de mana care blocheaza dezvoltarea agriculturii romanesti, transformata intr-un WC public.

Din pacate, si acesta ultima optiune este inchisa pentru Romania pentru ca, cei mai inteligenti si mai harnici dintre adevaratii fermieri sunt deja peste hotare, punand umarul la dezvoltarea agriculturii din tarile normale la cap. Si sunt slabe spre nule dsansele sa se mai intoarca vreodata.

 Din pacate, cu leprele nu se poate face agricultura performanta. Si e mai mult decat evident chiar si pentru cei inzestrati cu un IQ modest. Iar cangrena este profunda, pacientul fiind in moarte cerebrala.

Singura solutie viabila pentru Romania a mai ramas, din pacate sau din fericire, o bomba atomica (de-aia performanta, cu zece focoase) aruncata de Putin peste “scutul” de la Deveselu!

Citeste si Cat ii costa pe producatorii de cartofi un depozit de 500 de tone. De ce le trebuie 600 mil. euro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *