Fermierii romani, condamnati de stat si de hypermarket-uri sa vanda exclusiv materii prime neprocesate

Fermierii romani, condamnati de stat si de hypermarket-uri sa vanda exclusiv materii prime neprocesate

 

Marius Serban

Fermierii romani sunt condamnati sa exporte exclusiv materii prime neprocesate daca vor sa obtina un minim profit, orice tentativa de a produce si distribui produse procesate pe o piata acaparata total de marile lanturi straine de hypermarket-uri fiind din start un esec.

Mai mult de atat, politicile Ministerului Agriculturii sunt de-a dreptul toxice pentru fermieri si ii condamna pe acestia sa ramana la infinit doar exportatori de cereale, orice tentative de a dezvolta produse cu valoare adaugata mare fiind omorata din start de binomul stat roman – hypermarket-uri.

“Pentru ca pe piata de cereale am avut o bursa care nu a depins atat de mult de politica Ministerului Agriculturii din Romania, s-a putut concura loial si cu celelalte state. Si, din cauza aceasta am fost si noi performanti. Cu toate ca avem o clima mai defavorabila, cu toate ca suntem cu transportul cerealelor cum suntem. Dar, am putut concura si am facut bani. Insa, pe partea de produse procesate nu se poate vinde. Piata este acaparata, vinde francezul in magazinele lui, neamtul in ale lui. Fiecare isi vinde propria marfa”, a declarat Dan Tiberiu Stan, un fermier din Victoria, judetul Iasi, care lucreaza impreuna cu tatal sau 1.600 hectare de teren, in cadrul unei conferinte de presa organizata la Iasi de Asociatia Granarii si Agrisol.

Dan Tiberiu Stan a aratat ca a experimentat tot felul de situatii defavorabile fermierilor in tentativa lor de a-si vinde produsele pe rafturile hypermarket-urilor.

“Pentru ca noi sa intram cu marfa noastra in magazinle lor apar tot felul de tertipuri ca sa ne faca sa ne linistim. Eu am vandut fructe in magazin; vindeam extraordinar, pana mi s-a spus STOP! (…) Au fost dezbateri foarte mari pe aceste legi ale supermarket-urilor pe care le-am pierdut, pentru ca politicienii nu au fost de partea noastra. Le-am pierdut cu brio…”, a continuat fermierul iesean.

Citeste si Scumpiri de peste 30% la paine si lactate, in aceasta toamna. Preturi mai mari de achizitie cu 15-25% in legumicultura

La randul sau, Valeriu Tabara, presedintele Academiei de Studii Agricole si Silvice “Gheorghe Ionescu Sisesti”, a aratat ca lobby-ul agresiv al hypermarketurilor si complicitatea politicienilor locali care au si firme care importa produse perisabile au condus la esecul in tentativa de a obliga hypermarket-urile sa vanda si produse locale.

“Legea 321, care ar fi obligat hypermarket-urile sa vanda si produse locale a fost sabotata de aceiasi oameni care s-au opus si demararii de investigatii cu privire la pesta porcina. Pentru ca acesti oameni traiesc din importuri. Li se deschide poarta la aceste hypermarket-uri ca sa-si afiseze ei marfa si sa o dea cu prioritate. Scurt!” a conchis Tabara.

Citeste si Editorial. Hypermarket-urile din Romania, o problema de siguranta nationala?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *