Scumpiri de peste 30% la paine si lactate, in aceasta toamna. Preturi mai mari de achizitie cu 15-25% in legumicultura

Scumpiri de peste 30% la paine si lactate, in aceasta toamna. Preturi mai mari de achizitie cu 15-25% in legumicultura

 

Federatiile sindicale din agricultura anunta scumpiri de peste 30% la produsele alimentare de baza precum painea sau lactatele in perioada urmatoare, pe fondul cresterii costurilor de productie, pornind de la inputuri, gaz, energie, forta de munca etc. La legume si fructe, in schimb, este asteptat un avans de 15-25% la preturile de achizitie la producatori, multi aflati in pragul falimentului dupa cel mai greu an din ultimele trei decenii – la legumicultura, cel putin.

“Este firesc si logic ca preturile sa creasca, normal ca vor creste pe fondul diminuarii productiei-  la legume, de exemplu, suntem spre sfarsitul perioadei. (….) In perioada urmatoare fara doar si poate ca vom asista in sectorul de legume – fructe, in primul rand, la o crestere a preturilor de achizitie la producator intre 15 si 25%, iar in celelalte sectoare – paine, lactate etc. preturile vor creste mult mai mult – peste 30%, deoarece materia prima este mai scumpa, iar pe partea de procesare sunt costuri mai mari cu energia. Pe de alta parte,  si cheltuielile cu salariile sunt intr-o continua expansiune, deoarece nu mai avem forta de munca. Vom avea o crestere exponentiala a preturilor, in special, in sectorul agroalimentar, ca sa nu spun si de alte sectoare, incepand cu aceasta toamna si pana spre finalul primaverii viitoare”, a declarat Tudor Dorobantu, presedinte Federatia Nationala a Sindicatelor din Agricultura (FNSA), intr-o conferinta de presa.

De ce au cazut preturile la legume?

Dupa un an cu cele mai mici preturi din ultimele trei decenii, legumicultorii spera acum ca macar o parte din pierderi sa poate fi recuperate in perioada urmatoare.

Ion Paunel, presedintele Sindicatului Producatorilor Agricoli din Olt, spune ca in contextul actual exista doua categorii care pierd: pe de o parte, producatorul care vinde recolta la preturi foarte mici, iar, pe de alta, consumatorul care cumpara la preturi mult mai mari.

“Aceste produse ajung in retail si piete agroalimentare si sunt foarte scumpe, cine castiga? Acel intermediar, de la samsar, pana la depozitarul si importatorul de legume si fructe, care in detrimentul  productiei interne vinde cu preturi de dumping”, a precizat Ion Paunel.

El considera ca de vina pentru situatia actuala este si faptul ca exista supraproductie, atat la noi, cat si in Europa pe anumite segmente de piata. Poate daca am avea capacitati de procesare, s-ar mai rezolva din probleme….

“In acelasi timp, se importa foarte mult, ca sa nu mai vorbim de Rusia care a blocat importurile din Turcia, iar noi suntem un debuseu pentru ei”, a mai afirmat Paunel.

Citeste si – EXCLUSIV: STUDIU DE PIATA “LEGUME DE SERA SI SOLARII” – 2021

Nu in ultimul rand, mai nou, o concurenta puternica o reprezinta si marii fermieri din sectorul vegetal care au investit puternic in legumicultura in ultimii ani, iar acum incep sa-si vanda productia la preturi cu adevarat concurentiale pentru micii legumicultori, in special, dupa cum sustine producatorul oltean.

Sindicalistii cer ajutor de la stat

Federatiile sindicale din agricultura solicita acordarea unui ajutor de stat pentru legumicultorii mici si medii, precum si pentru organizatiile de producatori, in contextul preturilor foarte scazute de achizitie la legumele de sezon in 2021, cresterea preturilor de achizitie a inputurilor cu pana la 200% si al pierderilor suferite anul trecut din cauza inchiderii pietelor agroalimentare si a masurilor dispuse in sectorul HoReCa.

“Legumicultorii au suferit pierderi in cursul anului 2020 si in anul 2021 ca urmare a inchiderii pietelor agroalimentare, a pietelor engros, precum si din cauza masurilor dispuse in sectorul HoReCa. In plus, in anul 2020, respectiv in 2021, am avut si inghet timpuriu, grindina, inundatii urmate de seceta si, cu toate acestea, s-au realizat productii medii, dar care nu au putut fi comercializate nici macar la pretul de productie, consecinta fiind aruncarea produselor si decapitalizarea fermierilor. Nimeni nu a contabilizat pierderile suferite de producatorii mici si medii, nici macar nu au fost interesati. Toate acestea nu au facut altceva decat sa faciliteze importurile de produse vegetale din spatiul extracomunitar, dar si din spatiul comunitar in detrimentul productiei autohtone. Acordarea unui ajutor de stat cu o valoare incepand de la 20.000 de euro/ferma pana la maximum 100.000 de euro/ferma este imperios necesara, avand in vedere derogarile pe care Comisia Europeana le-a acordat in contextul COVID statelor membre”, sustin reprezentantii Confederatiei Sindicatelor Democrate din Romania, ai Federatiei Nationale a Sindicatelor Democratice din Agricultura si Uniunii Salvam Taranul Roman.

Citeste si AFIR: Modificari privind depozitarea gunoiului de grajd. Ce submasuri sunt vizate

De asemenea, organizatiile sindicale din agricultura mai solicita infiintarea unei directii de horticultura in cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), reglementarea in sectorul legume-fructe si actualizarea legislatiei acestui sector conform necesitatilor actuale (trasabilitate, sortare, ambalare, etichetare etc), promovarea pietelor locale si lanturilor scurte alimentare ca alternativa viabila si sigura de aprovizionare pentru consumatori.

In opinia reprezentantilor sindicali, promovarea pietelor locale si a lanturilor scurte alimentare ar trebui sa se faca printr-o ampla campanie nationala de educare si constientizare, in parteneriat cu micii producatori si a societatii civile, dar si prin investitii pe termen lung in aceasta forma traditionala de comert alimentar.

Sindicalistii din agricultura mai propun infiintarea Agentiei pentru Calitatea si Marketingul Produselor Agroalimentare, conform dispozitiilor Legii 133/2019, agentie care are printre alte atributii principale asigurarea si implementarea unui sistem electronic pentru monitorizarea trasabilitatii produselor de calitate certificata.

 Producatorii mai cer Ministerului Agriculturii ca prin intermediul directiilor si/sau agentiilor pe care le are in subordine si/sau coordonare, sa se ocupe de verificarea importurilor de legume din statele non UE, respectiv, efectuarea de analize de produs aleatoriu in vederea depistarii produselor care vin cu depasiri de concentratii de pesticide si/sau alte solutii folosite la tratamente, dar si de urmarirea inregistrarii importurilor in contabilitate de catre importatori, stiut fiind faptul ca de cele mai multe ori acestea nu se inregistreaza in contabilitatea importatorului si/sau a cumparatorilor engros de la importator, precum si urmarirea comercializarii acestora.

Nu in ultimul rand, se mai solicita acordarea sumelor promise drept forma de sustinere a sectorului legumicol la valoarea initiala si nu diminuata ca in prezent sau chiar anulata, in unele cazuri.

3 thoughts on “Scumpiri de peste 30% la paine si lactate, in aceasta toamna. Preturi mai mari de achizitie cu 15-25% in legumicultura

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *