Productia de porumb se anunta buna, in acest an, chiar daca sunt si zone in tara unde seceta a afectat recolta. Daca in Baragan productiile se situeaza undeva la 10 tone la hectar, in sudul tarii vorbim in multe zone de 5-6 tone la hectar, cum este cazul judetului Dolj. Iar astfel de situatii sunt intâlnite si in sud-est sau in vestul Romaniei.
Un motiv de bucurie ar trebui sa fie si faptul ca preturile sunt mult mai bune, fata de anul trecut, cu o valoare de 90-95 de bani/kg, in prezent, insa scumpirile la inputuri au afectat serios profiturile fermierilor, are spera sa-si recupereze din pierderile de anul trecut.
Ministerul Agriculturii estimeaza o productie de 13, 7 mil tone in acest an, fata de cele peste 11 mil. tone, in 2020, din care mare parte va merge la export (doar suntem al doilea mare exportator de porumb din UE), in conditiile in care cererea interna este redusa, zootehnia fiind intr-un mare regres
“2021 este un an agricol bun, spre deosebire de dezastrul din 2020 prin care am trecut cu totii. Zona noastra are productii frumoase, din fericire pentru noi si preturile ne ajuta si speram sa dam uitare anul 2020 pentru ca mare majoritate a fermierilor a trecut printr-un an foarte complicat”, a declarat Nicolae Sitaru, presedintele Asociatiei Producatorilor de Porumb din Romania (APPR), la Ziua Porumbului, eveniment organizat la Orezu, judetul Ialomita, la ferma Elsit.
Manifestarea, desfasurata sub deviza “Fermieri pentru viitor” – Editia a XII-a, este un eveniment de traditie organizat de APPR. Partenerul principal a fost Bayer Crop Science România.
Ziua Porumbului a reunit peste 30 de companii care activeaza pe piata din domeniul agricol, 2000 de fermieri, autoritati, institutii publice de cercetare si alti reprezentanti din agribusiness care au venit la cel mai mare eveniment din Baragan!
Citeste si Romanii controleaza doar 4% din Portul Constanta pe segmentul cereale
Fermierii au avut ocazia de a cunoaste hibrizii cu cele mai mari productii care se preteaza pe zona agricola, care sunt cele mai performante utilaje si cele mai inovatoare tehnologii in ceea ce priveste fertilizarea culturii de porumb.
De asemenea, au putut sa vada genetica variata pusa la dispozitie de companii de seminte precum: Bayer Crop Science România , Expert Agribusiness – Seminte si pesticide – Fundulea , Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Agricola Fundulea , KWS România , Lidea Romania , Maisadour Semences Romania , Next Gen Farming SRL , RAGT Semences , RWA Raiffeisen Agro Romania , Peteka , Syngenta Romania
Au fost prezente companiile de ingrasaminte: Agrotechnik Solutions Srl, Ameropa Grains, Azomures, ROfert, Holland Farming AGRO, firmele de utilaje: Ampa Agri, Dicor Land – Utilaje pentru Agricultura, IPSO Agricultura, AgroConcept – Alegerea Numarul Unu , LEMKEN , CLAAS, dar si alte companii din domeniul agricol: Borealis L.A.T , Banca Transilvania , Groupama Asigurari, Isagri Romania, Nutline Romania, OGOR, Omnia, Agricola Axintele by Onedia Trans, Oscar, Tornum AB, Unicredit si Vantage.
Agrostandard a fost partener media.
One thought on “2.000 fermieri, prezenti la Ziua Porumbului de la Orezu. 2021 – un an cu recolte bune”