Romanii controleaza doar 4% din Portul Constanta pe segmentul cereale

Romanii controleaza doar 4% din Portul Constanta pe segmentul cereale

 

Marius Serban

Ani de zile in spatiul public a fost rostogolita “problema” vanzarii portului Constanta catre straini, in special olandezi, pentru ca ar face concurenta portului Rotterdam, cel mai mare din Europa. Numai ca acesta este o falsa problema, pentru simplul fapt ca strainii controleaza deja aproape total portul Constanta cand vine vorba despre comertul (exportul, de fapt) cu cereale.

“Cat din Portul Constanta este controlat de producatorii romani?! Va spun eu…4%!! Ai lui Cerealcom Dolj …” a declarat Valeriu Tabara, presedintele ASAS la o conferinta organizata luni, la Iasi, de catre Asociatia Granarii si Agrisol.

El a aratat ca se impune organizarea unui port si a infrastructurii aferente, care sa fie detinute de romani pentru comertul cu cereale.

“Am discutat de nenumarate ori si cand eram ministru si dupa aceea, problema reamenajarii unui port, inclusiv a unui sistem de bursa…De ce nu se face Galatiul, pe structurile profesionale, sa aiba ei silozuri acolo…Le spuneam de ani de zile colegiulor din partea de Vest a tarii. Faceti un siloz de 200.000 de tone in portul de la Orsova. Acum e un siloz, cred ca de vreo 20.000 de tone, care e al lui George Paunescu…”, a adaugat Tabara.

Presedintele ASAS a dat exemplul Ungariei si Frantei, unde statul a adoptat politici responsabile pentru protectia fermierilor locali.

“Stiti ca Ungaria a facut un centru extraordinar la Mohacs pentru comertul pe cereale?! Se descarca cerealele si nu vin la Constanta ci se duc in Slovenia…Noi avem niste probleme mari legate de refacerea acestor structuri de export care ar trebui sa fie sub controlul fermierilor romani, dupa modelul celui de la Rouen din Franta…in Franta se exporta vreun bob de grau fara sa stie organizatiile de fermieri?!”, a conchis fostul ministru al Agriculturii.

Peste 10 milioane de tone de cereale româneşti au ajuns în perioada 7 ianuarie 2019 – 7 iulie 2020 în ţări din afara Uniunii Europene.

Cofco Internaţional România, Ameropa Grains, ADM România Trading, Cargill Agricultura şi CHS Agritrade România sunt primii cinci traderi de cereale de pe plan local după cifra de afaceri.

Primii zece traderi de cereale din România au avut afaceri cumulate de 20,5 miliarde de lei în 2019, în creştere cu 3,5% faţă de anul anterior, iar gigantul chinez Cofco a generat 19,5% din venituri, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la Ministerul de Finanţe. Dacă producătorii de cereale sunt majoritar companii cu acţionariat românesc, comercianţii de cereale sunt predominant străini.

În 2019, România a avut o suprafaţă cultivată cu cereale de 5,4 milioane de hectare, din care 48% a fost cultivată cu porumb, iar producţia realizată a fost de 29,5 milioane de tone de cereale, în scădere faţă de 2018, an cu producţie record, de 31,5 milioane de tone de cereale, conform INS.

2 thoughts on “Romanii controleaza doar 4% din Portul Constanta pe segmentul cereale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *