Romania este intr-un colaps iminent in caz de un cataclism major, razboi civil sau stare de asediu, nefiind capabila sa asigure hrana pentru populatie pentru mai mult de trei luni, asta desi este, de departe, cel mai mare exportator de cereale din Europa.
“Noi aveam programat prin PSAL 2, un program catastrofal pentru Romania, o rezerva strategica de cereale de 360.000 de tone. Acum, avem in rezerva strategica circa 700.000 de tone. Deci dublu…Consumul nostru anual este in jur de 3 milioane de tone de grau, pentru paine si pentru restul…deci, 3-4 luni. Atat ai in situatiile respective daca nu se produce nimic”, a declarant Valeriu Tabara la o conferinta de presa organizata la Iasi de Asociatia Granarii si Agrisol.
Mai mult, potrivit fermierilor prezenti la conferinta, exista un risc major de foamete, daca seceta ar persista pentru mai mult de doi ani consecutivi.
Cu toate acestea, Romania nu poate opri exportul de cereale nici in caz de forta majora (dupa cum s-a vazut cand a incercat acest lucru Guvernul Orban, in plina pandemie, in 2020) pentru ca s-au opus ambasadele si traderii, exclusive straini, de cereale.
“Facem parte dintr-o piata comuna, care ne aduce niste obligatii, pe langa niste drepturi. Nu poti chiar asa sa inchizi granitele”, a aratat, la randul lui, Dan Tiberiu Stan, un fermier din Victoria, judetul Iasi, care lucreaza impreuna cu tatal sau 1.600 hectare de teren.
Fermierul este de parere ca populatia ar trebui protejata prin politici coerente si investitii in zootehnie si industriile de procesare, lucruri inexistente in prezent.
“Populatia o protejezi printr-o politica consecventa prin care ai grija sa ia zootehnie, prin care ai grija sa ai o productie permanenta. Exact asta nu facem. Nu ne protejam printr-o politica consecventa, nu prin inchiderea portilor, Va ajuta cu ceva daca mai traiti trei luni sau sase luni?! Pentru ca atat avem. Daca nu se produce atat avem…”, a conchis Stan.
Romania a exportat peste 10 milioane de tone de cereale in anul de marketing (7 ianuarie 2019-7 iulie 2020) pe piețele extracomunitare, dintr-un total de aproximativ 51,2 milioane de tone, cât a livrat întreaga Uniune, arată datele finale ale Comisiei Europene privind comerțul cu cereale. Suntem al doilea cel mai mare exportator de cereale al Uniunii, după Franța care a vândut peste granițele comunitare 17,7 milioane de tone. Pe locul trei este Germania cu 6,6 milioane de tone.
4 thoughts on “Romania, al doilea cel mai mare exportator de cereale din Europa, are rezerve strategice pentru doar trei luni”