Sistemele de irigatii de precizie, o solutie la schimbarile climatice

Sistemele de irigatii de precizie, o solutie la schimbarile climatice

 

In ultima perioada, schimbarile climatice se fac tot mai mult simtite, iar agricultorii sunt cei care au cele mai multe probleme din cauza lor.

Ne-am obisnuit deja cu fenomenele extreme, cu diferentele mari de temperaturi de la noapte la zi, ba uneori a devenit greu si sa facem distinctia intre anotimpuri. Cel mai dificil este, insa, pentru agricultori, care au parte când de ani secetosi, când de prea multa ploaie, ceea ce afecteaza grav culturile agricole.

Despre modul in care pot fi contracarate toate aceste efecte negative ale climei asupta plantelor am discutat cu Marius Eftene, marketing manager Netafim România, companie care reprezinta pe plan local liderul mondial in solutii inteligente de irigatii prin picurare si micro-aspersie.

“In ultima perioada, schimbarile climatice au avut un impact foarte puternic asupra agriculturii din România si a fost un pic la extreme. Putem lua ca exemplu anul trecut, când tara noastra a trecut printr-o seceta cumplita, când se simte clar nevoia irigatiilor, in timp ce anul acesta a fost un an cu foarte multe precipitatii. Si daca la prima vedere ne bucuram pentru acest lucru, trebuie sa ne gândim ca la anumite culturi cum ar fi cele de primavara – cazul porumbului, am avut parte de ploi de 230-300 mm (n.red – 230-300 l/mp) intr-o singura luna. Acest lucru, desi pe multi i-a bucurat, in acelasi timp a produs si probleme, pentru ca a spalat o mare parte din fertilizantii cu azot aplicati in primavara, dar a si creat o planta cu potential ridicat, dupa aceea foarte vulnerabila la efectele secetei”, a declarat pentru FoodBiz Marius Eftene.

Fermierii trebuie sa stie ca exista solutii pentru toate aceste situatii dificile, mai ales ca tehnologiile cu irigatii de precizie au avansat foarte mult in ultima perioada.

Citeste si Dimitrie Musca la BFS: Pot sa spun ca am avut noroc in viata, fata de fermierii din sud, in acest an!

“In astfel de situatii, un sistem de irigatii si, in special, un sistem de irigatii de precizie, care iti permite sa faci pe lânga irigatii si partea de fertilizare, te ajuta sa contracarezi acest efect. Continui sa-i dai plantei apa, planta care si-a setat deja un potential ridicat si are in continuare nevoie sa-si mentina nivelul de apa, dar poti si sa vii sa corectezi partea de nutrienti care a fost spalata”, a precizat Marius Eftene.

Compania Netafim a fost fondata in 1965 si a revolutionat irigarea prin picurare prin crearea unei schimbari de viziune catre agricultura irigata cu debit scazut. Grupul din Israel are 28 de filiale in lume, 6 fabrici de productie si peste 4000 de angajati. Netafim livreaza solutii inovative in peste 110 tari, potrivit FoodBiz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *